Preskočiť na obsah Preskočiť na ľavý panel Preskočiť na pravý panel Preskočiť na pätičku

Uhríkova Republika sa v Európskom parlamente spojila do frakcie s tvrdými maďarskými iredentistami!

Uhríkova Republika sa v Európskom parlamente spojila do frakcie s tvrdými maďarskými iredentistami!

Medzi mnohými maďarskými politikmi, naprieč celým politickým spektrom, je ešte aj dnes celkom bežná iredentistická túžba po Veľkom Maďarsku v hraniciach starého Uhorska alebo aspoň túžba po rozšírení Maďarska o tie územie susedných štátov, kde žije maďarská menšina. V prípade nás by to znamenalo stratu minimálne celého južného Slovenska. Jednotlivé maďarské strany a politici sa líšia často len v tom, ako otvorene túto túžbu presadzujú. Niektorí z nich hovoria zatiaľ „len“ o politickej autonómii maďarskej menšiny, iní sa netaja tým, že Maďarsko by malo expandovať na úkor územia svojich susedov.

Čo však rozhodne nie je bežné a normálne je to, keď sa dokonca medzi slovenskými politikmi nájdu takí, ktorí nemajú problém vybrať si za politických partnerov a spojencov tvrdých a otvorených maďarských iredentistov! A práve to, je po posledných voľbách do Európskeho parlamentu, prípad Uhríkovej a Mazurekovej REPUBLIKY, ktorá tak opäť raz potvrdila, že so skutočným slovenským vlastenectvom a národovectvom nemá vôbec nič spoločné.

REPUBLIKA sa totiž po týchto eurovoľbách spojila v Európskom parlamente s niekoľkými ďalšími európskymi stranami do frakcie nazvanej „Európa suverénnych národov“. Túto frakciu (niečo ako poslanecký klub) tvorí celkom 8 politických strán a hnutí, z toho jedno z nich je aj z Maďarska.

Volá sa HNUTIE NAŠA VLASŤ (maďarsky: MI HAZÁNK MOZGALOM). Kto by však čakal, že pôjde o hnutie zmierené s minulosťou, ktoré nemá so Slovenskom žiaden problém, hnutie usilujúce sa o zmierenie so Slovákmi a nepresadzujúce nič, čo by Slovensko poškodzovalo, hrubo by sa zmýlil. Naopak HNUTIE NAŠA VLASŤ patrí k tej časti maďarského politického spektra, ktorá otvorene presadzuje maďarský iredentizmus, namierený proti susedným štátom, Slovensko nevynímajúc!

Zakladateľom a súčasným predsedom HNUTIA NAŠA VLASŤ je totiž známy maďarský iredentista László Toroczkai. Ten ešte v roku 2001 založil a až do roku 2013 predsedal tzv. MLÁDEŽNÍCKEMU HNUTIU 64 ŽÚP, ktoré má za cieľ zjednotiť všetkých Maďarov do jedného maďarského štátu a revidovať Trianonskú mierovú zmluvu z roku 1920. Pripomeňme, že práve vďaka tejto zmluve sa po Prvej svetovej vojne, rozpadlo staré Uhorsko a Slovensko sa oslobodilo spod maďarskej nadvlády a útlaku. HNUTIE 64 ŽÚP ešte aj dnes na svojom webe píše, že: „neuznáva falošné trianonské hranice uvalené na Maďarsko v roku 1920 a vo svojom mene chráni 64 žúp Apoštolského kráľovstva Maďarska“.

Toroczkai (rodným priezviskom Tóth, ktoré si zmenil, pretože to v maďarčine znamená Slovák) bol nie tak dávno známym organizátorom protislovenských demonštrácii v Budapešti, ale aj na Slovensku, kde ho slovenská polícia dokonca pre jeho aktivity na 5 rokov vyhostila z nášho územia. Podobne ako ho neskôr vyhostilo Srbsko či Rumunsko, kde taktiež organizoval svoje iredentistické aktivity.

Spojenec Uhríkovej REPUBLIKY v Európskom parlamente – maďarské HNUTIE NAŠA VLASŤ, v podstate len pokračuje v dlhoročnej iredentistickej politike svojho zakladateľa a predsedu Toroczkaia. Aj toto politické hnutie, zastúpené dnes aj v maďarskom parlamente, je známe tým, že chce revíziu už spomínanej Trianonskej mierovej zmluvy, bez ktorej by dnes Slovensko možno ani neexistovalo, a samozrejme ešte predtým aspoň politickú autonómiu maďarskej menšiny v susedných štátoch, teda aj na južnom Slovensku.

HNUTIE NAŠA VLASŤ priamo vo svojom programe nazýva Trianonskú mierovú zmluvu (ktorá naprávala krivdy tvrdej maďarizácie Slovanov v Uhorsku) „diktátom“, „národnou tragédiou“ a „najnespravodlivejšou mierovou zmluvou vo svetových dejinách“. Chce dokonca, aby maďarský parlament túto zmluvu zrušil a obrátil sa so „žiadosťou o nápravu“ na OSN, pretože ako toto hnutie tvrdí: „nikdy nevieme, kedy sa medzinárodná situácia vyvinie takým spôsobom, aby sme mohli dosiahnuť ciele, o ktorých sa teraz neodvážime ani snívať“.

A skutočne spojenec Uhríkovej REPUBLIKY – maďarské HNUTIE NAŠA VLASŤ tento bod svojho programu dôsledne napĺňa, keď využíva všetky udalosti na medzinárodnej politickej scéne na presadzovanie svojich iredentistických cieľov. Najnovšie napríklad tým, že v reakcii na ukrajinsko-ruský vojenský konflikt vznieslo požiadavku na pripojenie Podkarpatskej Rusi (dnešnej Zakarpatskej Ukrajiny) k Maďarsku!

V hľadáčiku Toroczkaia a jeho hnutia však stále zostáva aj Slovensko. Tak napríklad pri výročí tzv. Prvej viedenskej arbitráže z roku 1938, pri ktorej Slovensko stratilo v prospech Horthyovského Maďarska 10 390 m2 svojho územia s viac ako 275 tis. Slovákmi, uverejnil na sociálnej sieti 2.11.2022 spomienkový banner oslavujúci pripojenie časti Slovenska a Podkarpatskej Rusi k Maďarsku. A dokonca aj tento rok 28.5.2024, krátko predtým než sa jeho hnutie spojilo do frakcie s REPUBLIKOU, zverejnil pozvánku na pochod k výročiu Trianonskej mierovej zmluvy s textom: „Trianonské sprievody organizujeme už 23 rokov. Stretnime sa aj tento rok na celoštátnej prehliadke Hnutia 64 žúp. Nezabúdame. Preč s Trianonom!“. S tým, že sám Toroczkai na tomto zhromaždení ako predseda HNUTIA NAŠA VLASŤ vystúpi.

Spájať sa s takýmito maďarskými politikmi a hnutiami je preto otvorenou zradou slovenských národných a štátnych záujmov! O to väčšou a zákernejšou, keď ju páchajú slovenskí politici, ktorí o sebe tvrdia, že sú vlastenci. V skutočnosti však práve takýmto spojenectvom s najtvrdšími maďarskými iredentistami našu vlasť – Slovensko zrádzajú a pľuvajú na hroby našich národných velikánov, ktorí svoj život zasvätili boju proti maďarizácii, za slobodu Slovenska a Slovákov. Veď napokon ruku na srdce, bola by Uhríkova a Mazurekova REPUBLIKA vlasteneckou a národnou aj pre Ľudovíta Štúra či Andreja Hlinku? Po tom, čo REPUBLIKA paktuje s tými, čo prahnú po slovenskom území, po Slovensku, za ktoré Štúr aj Hlinka do posledného dychu bojovali? To sotva!

A to by si mali uvedomiť všetci voliči tohto falošného politického hnutia, a to najmä tí, čo ho volia práve v domnienke, že ide o hnutie vlastencov. Pretože nie kvetnaté reči o vlastenectve rozhodujú o tom, kto je skutočný vlastenec, ale len konkrétne politické činy! A tie v prípade REPUBLIKY a jej paktovania s maďarskými iredentistami na pôde Európskeho parlamentu svedčia o tom, že sú zjavne protislovenské! Žiaden skutočný slovenský vlastenec a národovec by sa totiž s otvorenými nepriateľmi slovenského národa do žiadnej frakcie či inej politickej organizácie nikdy nespojil! A to ani na Slovensku ani nikde inde v Európe…

JUDr. Rastislav Schlosár
generálny tajomník
ĽS Naše Slovensko

Zdroje:

https://mihazank.hu/alapito-nyilatkozat/
https://mihazank.hu/virradat-program/
https://www.hvim.hu/
https://x.com/ToroczkaiLaszlo/status/1587929776102203395
https://x.com/ToroczkaiLaszlo/status/1795481850707919225
https://www.youtube.com/watch?v=kOYPqoo_lvA
https://en.wikipedia.org/wiki/Political_groups_of_the_European_Parliament