Preskočiť na obsah Preskočiť na ľavý panel Preskočiť na pravý panel Preskočiť na pätičku

Spomienka na 136. výročie narodenia Dr. Jozefa Tisa

Spomienka na 136. výročie narodenia Dr. Jozefa Tisa

Ľudová strana Naše Slovensko nezabúda na významné osobnosti slovenskej histórie, ku ktorým nepochybne patrí aj osoba prezidenta prvej Slovenskej republiky Dr. Jozefa Tisa, ktorý sa narodil 13. októbra 1887 v Bytči. Dr. Jozef Tiso bol slovenským kňazom, politikom, štátnikom a nasledovníkom Otca národa Andreja Hlinku. Jeho životným krédom bolo heslo: Za Boha a za národ – vždy, všade a v každom ohľade!

Sme presvedčení, že v záujme hľadania objektívnej historickej pravdy je potrebné poznať názory všetkých historikov, nielen tie, ktoré sa dostanú do oficiálnych učebníc dejepisu.

Z tohto dôvodu si dovolíme odcitovať niekoľko úryvkov z práce prof. Milana S. Ďuricu, ktorý sa dlhodobo venuje práve osobe Dr. Jozefa Tisa:

„…Tiso a všetci slovenskí politickí činitelia v zmysle tradičnej slovenskej teórie o hodnotovej podriadenosti štátu voči národu sa rozhodli za záchranu slovenského národa aj za cenu odtrhnutia sa od spoločného štátu s Čechmi. Boli si plne vedomí rizika tohto historického kroku. Vedeli, že Slovenský štát bude do značnej miery závislý od Nemeckej ríše. Ale v danej medzinárodnej situácii objektívne nebolo nijaké iné možné východisko na záchranu národa a jeho územnej celistvosti, ako to, pre ktoré sa rozhodli.“

„Mal teda pravdu neskorší arcibiskup Dr. Karol Kmeťko, keď pred Národným súdom v roku 1947 vyhlásil, že „na 90 % Slovákov s nadšením vítalo vyhlásenie samostatného Slovenského štátu, a že slovenskí biskupi súhlasili s voľbou Jozefa Tisa za prezidenta, lebo v jeho osobe videli záruku, že ochráni Slovensko pred nebezpečenstvom Hitlerovho národnosocialistického novopohanstva“.“

Z knihy: ĎURICA, M.S. Dr. Jozef Tiso 1887-1947 Životopisný profil. Bratislava: Lúč, 2006.