Preskočiť na obsah Preskočiť na ľavý panel Preskočiť na pravý panel Preskočiť na pätičku

Martin Beluský zo zasadnutia Rady Európy: Jediná cesta pre Slovensko je vystúpenie z EÚ!

Martin Beluský zo zasadnutia Rady Európy: Jediná cesta pre Slovensko je vystúpenie z EÚ!

„Dnes som sa vrátil zo zasadnutia Rady Európy.

Opäť, väčšina programu tejto starej európskej inštitúcie, sa venoval najmä Ukrajine a vojne. Pochopiteľne, táto téma je dôležitá pre organizáciu, ktorá vznikla po 2. svetovej vojne aby prehlbovala spoluprácu medzi všetkými štátmi v Európe a ktorá chce chrániť ľudské práva a demokraciu.

Rada Európy chce zriadiť register na monitorovanie a zdokumentovanie dôkazov škôd na Ukrajine, potrestať tých, ktorí sa dopustili vojnových zločinov alebo vyzýva predstaviteľov Ruska zastaviť vojenskú operáciu. Avšak, nezachytil som žiadnu snahu o obnovenie dialógu a navrhnutie konkrétnych dosiahnuteľných riešení ako to urobila napr. Čína vo svojom 12 bodovom mierovom pláne. Práve naopak, Rusko bolo minulý rok z Rady vylúčené.

Rada Európy mi tento týždeň doslova vyrazila dych. Na jednej strane sa urgujú procesy, aby bolo aj Kosovo prijaté za riadneho člena Rady (okrem Kosova, Bieloruska a Ruska sú tam všetky štáty Európy) napriek tomu, že viaceré štáty ako aj Slovensko ho za právoplatný štát neuznávajú. Na strane druhej bola tento týždeň prijatá správa, v ktorej bol Alexander Lukašenko označený za samozvaného prezidenta Bieloruska a bola adresovaná výzva na jeho zatknutie. Takýto dvojaký prístup Rady nasvedčuje, že hodnoty, na ktorých bola postavená, sa začínajú rúcať.

Ďalšia zarážajúca informácia sa týka Európskeho súdu pre ľudské práva. Ten je priamo zriadený Radou Európy. Čím ďalej, tým viac sa hovorí o tom, že síce takýto súd tu máme a jednotlivé štáty sa zaviazali jeho rozhodnutia vykonávať, ale v realite jeho rozhodnutia viaceré štáty nerešpektujú. Ak nemáme žiadny mechanizmus, ktorý by si vynútil dodržiavanie rozsudkov, na čo potom takúto inštitúciu, ktorá nás stojí nemalé peniaze, máme?

Posledná záležitosť sa týka Istanbulského dohovoru, ktorý Slovenská republika aj vďaka hlasom poslancov za Ľudovú stranu Naše Slovensko v minulom volebnom období odmietla. Ak sa raz samostatný a suverénny štát rozhodne nepristúpiť k nejakému medzinárodnému dohovoru, ako môže Rada Európy toto rozhodnutie obchádzať cez Európsku úniu, ktorá to má prijať za nás?

Čím ďalej, tým viac ma západní politici a úradníci presviedčajú o tom, že jediná cesta pre skutočne samostatné Slovensko je vystúpenie z Európskej únie a ďalších organizácií.“

Ing. Martin Beluský, PhD.
poslanec NR SR
za ĽS Naše Slovensko