Preskočiť na obsah Preskočiť na ľavý panel Preskočiť na pravý panel Preskočiť na pätičku

R. Schlosár: Kto je kto v izraelskej vláde alebo s kým si to vlastne podával ruku premiér Heger

R. Schlosár: Kto je kto v izraelskej vláde alebo s kým si to vlastne podával ruku premiér Heger

Médiami nedávno prebehla informácia, že premiér v demisii Eduard Heger v nedeľu navštívil Izrael, kde sa stretol s izraelským predsedom vlády Benjaminom Netanjahuom. Ten mal povedať, že: „Slovensko a Izrael majú vynikajúce vzťahy, ktoré sa neustále zlepšujú vo všetkých oblastiach.“ Netanjahu zároveň povedal, že dúfa, že rozhovor s Hegerom umožní posunúť tieto vzťahy ešte ďalej. Skutočne? Tak v tom prípade by sme sa mali bližšie pozrieť na to, aká vláda v Izraeli v súčasnosti vládne a s kým to chce vlastne Eduard Heger tak úzko spolupracovať.

1. V Izraeli aktuálne prebiehajú už niekoľko mesiacov obrovské protivládne protesty práve proti vláde premiéra Netanjahua, ktorý stihol voči demonštrantom použiť dokonca už aj násilie. Dôvodom je kontroverzná reforma súdnictva, ktorá podľa demonštrantov urobí z Izraela diktatúru. Izraelská vláda (v ktorej je zastúpených aj niekoľko krajne pravicových strán) chce totiž umožniť parlamentu, aby mohol jednoduchou väčšinou hlasov zrušiť rozhodnutia najvyššieho súdu a zároveň dať politikom vplyv na vymenovávanie sudcov!

Také niečo je skutočne nevídané v štáte, ktorý si hovorí, že je demokratický a za demokratický ho považuje aj Európska únia, slovenská vláda a mnohí iní. Viete si predstaviť, že by takéto niečo prešlo u nás – na Slovensku? Prvá vláda, ktorá by to urobila by bola vyhlásená predstaviteľmi EÚ aj USA okamžite za fašistickú, extrémistickú a nedemokratickú a zaviedli by proti nej prísne sankcie. Keď to však robí vláda izraelská, Západ mlčí a Heger si spoluprácu s takouto vládou ešte pochvaľuje.

2. Len málokde a málokedy sa hovorí, kto vlastne tvorí súčasnú izraelskú vládu. Je v nej zastúpených celkom šesť strán, z ktorých minimálne štyri sú jemne povedané mimoriadne kontroverzné.

Prvou z nich je Náboženská sionistická strana, ktorú politológovia zaraďujú medzi krajnú pravicu. Známa je tým, že odmieta akékoľvek územné ústupky Palestíncom, žijúcim na tomto území po stáročia. Židovsko-americký novinár David E. Rosenberg dokonca o tejto strane vyhlásil, že je: „poháňaná židovskou nadvládou a antiarabským rasizmom“.

Druhou je taktiež krajne pravicová strana Židovská sila, ktorú bežne označujú v Izraeli aj za ultranacionalistickú, protiarabskú až rasistickú. Aj táto strana odmieta vytvorenie palestínskeho štátu a volá aj po zrušení známych dohôd z Osla, ktoré mali viesť k mierovému riešeniu izraelsko-palestínskeho konfliktu. Jeden z jej členov Itamar Ben Gvir ešte vo februári 2019 dokonca vyzval na deportovanie a vyhostenie izraelských občanov arabskej národnosti, ktorí podľa neho nie sú lojálni štátu Izrael!

Ďalšia strana zastúpená v izraelskej vláde je strana s nevinným názvom Príjemnosť, ktorá sa podobne ako predchádzajúce strany zaraďuje medzi krajnú pravicu.

No najzaujímavejšou súčasťou izraelskej vlády je strana ŠAS, čo je skratka názvu „Zjednotenie sefardských strážcov Tóry“. Táto má vo vláde hneď piatich ministrov a dokonca kľúčový post ministra vnútra! Vo vláde navyše nie je po prvýkrát. V histórii Izraela bola súčasťou hneď desiatich vládnych koalícií. Preto si iste zaslúži pozornosť, že v minulosti bolo niekoľko jej poslancov odsúdených za trestné činy ako podvod, falšovanie, či úplatkárstvo.

No za všetko hovorí najmä zmýšľanie a ideológia dlhoročného duchovného vodcu tejto strany, pokladaného za jedného z najvplyvnejších izraelských rabínov. Ide o rabína Ovadiu Jozefa, ktorý stranu viedol od roku 1984 až do roku 2013, teda aj vtedy, keď bola opakovane súčasťou izraelskej vlády. Jeho nasledovné slová na adresu nežidov (tzv. gójov), ktoré povedal ešte v roku 2010 skutočne nepotrebujú komentár: „Gójovia sa narodili jedine preto, aby slúžili nám. Iné poslanie okrem služby národu Izraela na svete nemajú. K čomu sú pohania potrební? Budú pracovať, orať a žať. My budeme sedieť ako páni a jesť.“ A ďalej: „Pohania sú ako ostatní – musia zomrieť, ale Boh im dal dlhovekosť. Prečo? Predstavte si osla. Keď uhynie, príde človek o peniaze. Je to jeho sluha, a preto je mu daný dlhý život, aby pre Žida mohol dlho pracovať.“ Tieto slová pritom zverejnili aj niektoré médiá hlavného prúdu, keby si snáď niekto myslel, že ide o nejaký hoax z konšpiračného webu.

Čo dodať? Ak by u nás niekto povedal takéto vyjadrenie, plné rasizmu a náboženskej nenávisti, už dávno by sedel vo väzení. Rabínovi Jozefovi sa však v štáte Izrael nestalo nič a jeho strana ŠAS je dnes dokonca rešpektovanou súčasťou izraelskej vlády premiéra Benjamina Netanjahua. Toho premiéra, s ktorým si v nedeľu podával ruky „demokrat“ Eduard Heger, ako gesto pokračovania ďalšej úspešnej spolupráce medzi Slovenskom a Izraelom…

Zdroje:

https://www.trend.sk/spravy/proti-sudnej-reforme-protestovalo-izraeli-vyse-160-tisic-ludi
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/gojove-jsou-na-svete-proto-aby-slouzili-zidum-tvrdi-izraelsky-rabin.A101020_145802_zahranicni_aha
https://www.aktuality.sk/clanok/174822/nezidia-maju-sluzit-zidom-tvrdi-rabin/
https://en.wikipedia.org/wiki/Thirty-seventh_government_of_Israel

JUDr. Rastislav Schlosár
člen Ústavnoprávneho výboru NR SR
za ĽS Naše Slovensko