Preskočiť na obsah Preskočiť na ľavý panel Preskočiť na pravý panel Preskočiť na pätičku

Zúčastnili sme sa krstu knihy Beňovskiana vo Vrbovom

Zúčastnili sme sa krstu knihy Beňovskiana vo Vrbovom

Inter arma silent Musae, teda vo vojnách mlčia múzy. Avšak vo vojne kultúrnej múzy mlčať nemôžu, práve naopak. Aj preto sme vo štvrtok 2.2.2023 prijali pozvanie na krst knihy Beňovskiana vo Vrbovom. V historických priestoroch Kúrie Mórica Beňovského sa konala oficiálna prezentácia knihy encyklopédia BEŇOVSKIANA venovaná jednému z rodákov z Vrbového grófovi Móricovi Beňovskému.

V osobných rozhovoroch a diskusiách sme si užili večer s historikom doc. PhDr. Ivanom Mrvom CSc., ktorý knihu slávnostne predstavil a odprezentoval, a autormi tejto publikácie – PhDr. Ľubomírom Bosákom a PaedDr. Patrikom Kýškom. Zaujímavý večer sme strávili s bývalou primátorkou Vrbového Emou Maggiovou, kňazom Jánom Košiarom (ten sa dokonca postaral o neplánovaný autentický hudobný sprievod večera) a s naším priateľom historikom Martinom Lackom. Náš stôl neobišli ani viceprimátor Matúš Opatovský či garant akcie primátor JUDr. Štefan Kubík.

Obaja autori knihy Ľubomír Bosák a Patrik Kýška vzhľadom k tomu, že sú osobní priatelia a kolegovia oblastného predsedu Daniela Mikundu, nám urobili malú súkromnú „autogramiádu“. Domov sme si odniesli pamätný dukát Mórica Beňovského ako aj výtlačok knihy Beňovskiana.

Marcel Urban
výkonný podpredseda ĽS Naše Slovensko