Preskočiť na obsah Preskočiť na ľavý panel Preskočiť na pravý panel Preskočiť na pätičku

Rastislav Schlosár: Čestná stráž na pohrebe maďarského iredentistu Miklósa Duraya v samostatnej Slovenskej republike. To myslia vážne?

Rastislav Schlosár: Čestná stráž na pohrebe maďarského iredentistu Miklósa Duraya v samostatnej Slovenskej republike. To myslia vážne?

Hovorí sa, že o mŕtvych len dobre. No to, čo sa udialo pred dvoma dňami na pohrebe bývalého maďarského politika Miklósa Duraya v Lučenci, je totálny výsmech všetkých Slovákov. Obzvlášť v súčasnosti, keď národ čelí obrovským sociálnym a ekonomickým problémom.

Keď som si pozeral reportáže z pohrebu Miklósa Duraya, nechcel som veriť vlastným očiam. Na jeho pohrebe sa s vencom objavili aj dvaja príslušníci Čestnej stráže Ozbrojených síl Slovenskej republiky! Či ich sem poslal minister obrany Jaroslav Naď alebo vyšla iniciatíva zo strany predsedu parlamentu Borisa Kollára, je v tejto chvíli jedno.

Podstatné je, že vzdávať takéto okázalé, štátne a oficiálne pocty práve politikovi, ako bol Miklós Duray, je skutočne totálny výsmech všetkým Slovákom! Prečo?

Miklós Duray bol v čase svojej smrti nielen nepodstatnou politickou mŕtvolou, ktorý bol v aktívnej politike naposledy ako poslanec NR SR pred viac ako 12-timi rokmi, no najmä to bol fanatický iredentista, šovinista a provokatér. Slovenská verejnosť ho poznala ako politika SMK, ktorý otvorene presadzoval politickú autonómiu Maďarov na južnom Slovensku. Ak niekto z maďarských politikov vnášal na Slovensko duch starého Uhorska 19. storočia s jeho tvrdou maďarizačnou politikou, ktorá len rozoštvávala Slovákov a Maďarov, tak to bol práve Miklós Duray. A za to mu má patriť štátna pocta vo forme Čestnej stráže v samostatnej Slovenskej republike? Nebláznite!!!

Navyše, všetko niečo stojí. Aj Čestná stráž. Posielať ju za štátne peniaze klásť vence maďarskému iredentistovi v súčasnom období, keď rodiny, dôchodcovia a mnohí ďalší slušní ľudia na Slovensku riešia doslova existenčné problémy, je drzosť najhrubšieho zrna. Vláda chce, aby sme si uťahovali opasky pri všetkom. Vyhláškami znižuje teploty na pracoviskách, v školách a škôlkach. Veď, čo na tom, že slovenské deti a pracujúci mrznú a sú potom chorí. Skutočná pomoc slovenským podnikateľom a firmám, ktoré pre vysoké ceny energii krachujú, je v nedohľadne. A to všetko preto, lebo nám vraj chýbajú peniaze. Zaujímavé, že na takéto excesy a štátne pocty ľuďom, ktorí si ich nezaslúžia, sa peniaze vždy nájdu. Neuveriteľné…

Fotku Čestnej stráže nájdete napríklad tu.

JUDr. Rastislav Schlosár
člen Ústavnoprávneho výboru NR SR
za ĽS Naše Slovensko