Preskočiť na obsah Preskočiť na ľavý panel Preskočiť na pravý panel Preskočiť na pätičku

Rastislav Schlosár: Dynastia Lunter

Rastislav Schlosár: Dynastia Lunter

V krajských voľbách v roku 2017 sa v Banskobystrickom samosprávnom kraji spojili všetky tzv. štandardné politické strany, vládne aj opozičné, pri podpore kandidáta na župana Jána Luntera. A to s jedným jediným cieľom – za každú cenu odstaviť a zosadiť predsedu ĽS Naše Slovensko Mariana Kotlebu a nedopustiť, aby sa stal opäť županom v tomto kraji. To sa im aj podarilo, keď bol najmä vďaka podpore Smeru a osobne Roberta Fica napokon zvolený za župana BBSK Ján Lunter.

Októbrové krajské a komunálne voľby v tomto roku ukázali dve zásadné veci:

1. Protikotlebovská politika Smeru, vďaka ktorej začala éra dynastie Lunterovcov v BBSK, sa obrátila proti samotnému Smeru. Novým županom sa totiž stal Lunterov syn Ondrej, ktorý suverénne porazil kandidáta Smeru Adriana Polónyho. Smerácky kandidát dokonca nedokázal získať ani len to, čo pred piatimi rokmi Marian Kotleba. Pre porovnanie: zatiaľ čo Kotleba vtedy získal 47-tisíc hlasov, Polóny v týchto voľbách len 30 tisíc hlasov. Smer tak v týchto voľbách nielenže stratil svojho dlhoročného nitrianskeho župana Milana Belicu, ale ešte pohorel na celej čiare aj so svojim kandidátom v Banskej Bystrici.

2. Zúfalá snaha Smeru nahradiť straty, ktoré utrpel odchodom Hlasu tým, že sa spojí s podobnými zradcami a odídencami z Republiky, sa ukázala ako krok úplne vedľa. Spojenectvo Smeru s Republikou sa evidentne Smeru nevypláca a stráca aj tam, kde predtým vo voľbách valcoval. Smer totiž stratil nielen svojho župana v Nitre, ale aj podstatnú časť svojich krajských a komunálnych poslancov, a tiež aj starostov a primátorov, čo výstižne ukazuje priložená tabuľka. Smer nedokázal spoločne s Republikou získať dokonca ani post primátora v meste Stropkov, ktoré je dlhodobo jednou zo smeráckych bášt. Postavili tam totiž súčasného poslanca NR SR z Republiky Eduarda Kočiša, ktorý zjavne pre smeráckych voličov nie je prijateľný. Smer si tak vybral toho najlepšieho možného spojenca a my im do ďalšej spolupráce so zradcami želáme veľa síl a odhodlania 😊😊😊.