Preskočiť na obsah Preskočiť na ľavý panel Preskočiť na pravý panel Preskočiť na pätičku

V parlamente sme navrhli zákon na zmrazenie platov poslancov a ďalších ústavných činiteľov

V parlamente sme navrhli zákon na zmrazenie platov poslancov a ďalších ústavných činiteľov

https://youtu.be/OXgc2y-_VzU

Cieľom predloženého návrhu zákona bolo zaviesť automatické zmrazovanie platov poslancov NR SR, členov vlády a prezidentky SR v prípade, ak by Slovensko hospodárilo s deficitom verejných financií. Snaha spred desiatich rokov zaviesť do legislatívy automat, ktorý by odrážal ekonomickú situáciu do platov poslancov a ostatných ústavných činiteľov, sa ukázala ako nedostatočná. V roku 2022, sa podľa § 2 ods. 2 zákon č. 120/1993 Z. z. zaviedlo zníženie platu o 10%, keďže deficit verejnej správy za predchádzajúci rok bol vyšší ako 5%. Napriek tomu reálny plat poslanca NR SR oproti predchádzajúcemu roku narástol.

Keďže by politici mali prísť s návrhom, ktorý by ukázal solidaritu s občanmi SR, ktorý sa nachádzajú v mimoriadne zložitej ekonomickej situácii, prišli sme s kompromisným návrhom, ktorý by zaviedol automatické zmrazovanie platov poslancov NR SR, členov vlády a prezidentky ako aj paušálnych náhrad poslancov NR SR.

Ďalším dôvodom na predloženie tejto novely je aj negatívny vývoj dlhu Slovenskej republiky. Podľa schváleného vládneho návrhu štátneho rozpočtu na rok 2022 sa očakáva, že celkový hotovostný dlh SR prekročí 61,5 miliárd eur. Každý obyvateľ Slovenska tak okrem svojich súkromných dlhov bude dlhovať v prepočte ďalších viac ako 11.000 eur. Zodpovednosť za tento stav nesú v rozhodujúcej miere práve poslanci NR SR, vláda SR a ďalší vedúci ústavní činitelia, ktorí dopustili, aby dlh Slovenska vzrástol do takejto extrémnej výšky.

Týmto spôsobom sa zdvihne motivácia najvyšších ústavných činiteľov a poslancov NR SR pracovať tak, aby konečne Slovenská republika hospodárila s prebytkovým alebo aspoň vyrovnaným rozpočtom.

Hlasovanie o našom zákone si môžete pozrieť tu.

https://youtu.be/ocpXbbqe0K8