Preskočiť na obsah Preskočiť na ľavý panel Preskočiť na pravý panel Preskočiť na pätičku

11. ročník Sľažianskeho kotlíka aj s účasťou ĽS Naše Slovensko

11. ročník Sľažianskeho kotlíka aj s účasťou ĽS Naše Slovensko

V sobotu 2. júla 2022 zorganizovala obec Sľažany na futbalovom ihrisku OFK Sľažany 11. ročník súťaže vo varení gulášov Sľažiansky kotlík, ktorého sa zúčastnila takmer tridsiatka súťažných celkov. Tejto tradičnej akcie sa zúčastnil aj tím Kotlebovcov z oblastnej organizácie ĽS Naše Slovensko Levice, Nitra, Šaľa, Zlaté Moravce, ktorý prišiel podporiť aj predseda oblastnej organizácie ĽS Naše Slovensko Hlohovec, Trnava – Ondrej Kurovský, ktorý prijal spolu so svojou manželkou naše pozvanie. So šéfkuchárom Jurajom Vajdom a pomocným kuchárom Milanom Strapkom sme sa rozhodli, že uvaríme bravčový kotlíkový guláš, pričom sme použili bravčové mäso – bravčové pliecko, bravčové stehno – šál, bravčovú krkovičku a bravčový bôčik v pomere 3:3:3:1.

Na miestne futbalové ihrisko sme dorazili o 10.00 hod., rozostavili sme náš hlavný stan, lavice, stoly, o konštrukciu stanu sme pripevnili našu vlajkovú výzdobu. Keďže počas celého dňa bolo veterno, ale krásne slnečno, bolo jasne vidieť, kde guláš varí zeleno-biely tím so znakom ĽS Naše Slovensko na hrudi. Príprava na varenie začala o 10.45 hod. krájaním hlavných surovín a išla pekne od ruky, pretože pomáhali aj malí kuchtíci, deti našich členov. Po nakrájaní cibule, mäsa, papriky, paradajok a zemiakov sme si o 12.0 hod. prevzali od organizátorov naše súťažné číslo 18 a začali sme s varením.

Počas varenia sa o zábavu detí zúčastnených, ale aj hostí, ktorí prišli oddychovať, starali športovými podujatiami predstavitelia OFK Sľažany, k dispozícii bol skákací hrad, či bazén s nafukovacími atrakciami. V permanentnej akcii bol živý kôň, na ktorom sa mohli deti do sýtosti povoziť.

O 18-tej hodine sme odovzdali vzorku nášho gulášu, ktorým sa už s predstihom stihlo občerstviť množstvo prichádzajúcich ľudí. Tí od nášho stánku neodchádzali s prázdnymi rukami, ale s drobnými suvenírmi, ktoré vždy potešia, či novinami, v ktorých si ľudia môžu prečítať skutočnú pravdu o aktuálnom dianí doma aj vo svete.

Po vyhodnotení vzoriek gulášov nakoniec zvíťazili naši susedia, ktorí mali svoj stánok hneď vedľa nás – Poľovnícke združenie zo susednej obce Choča so svojim poľovníckym gulášom z diviny, na druhom mieste domáci záhradkári a tretí skončil team z obce Ladice. Následne sa losovali čísla tímov, ktoré si postupne odnášali vecné ceny, ktoré do súťaže venovali sponzori. A tu sa diali veci nevídané. Ako štvrté bolo vylosované číslo, ktoré mal vyhlásiť starosta (mimochodom za SMER-SD, SNS), ale ten s číslom išiel do chodby vedúcej do šatní so slovami, že sa jedná o technický problém. Po chvíľke sa vrátil späť a losovanie čísiel a preberanie cien tímami prebiehalo pekne až do konca, kedy bolo vylosované ako posledné naše číslo 18. Potešili sme sa aj poslednej cene – poštovej schránke, ktorú samozrejme darujeme jednému z občanov Sľažian. Tí smeráci to asi majú v krvi a krútia to ešte aj pri takýchto zábavných súťažiach. 😉

Ing. Peter Kováč
predseda oblastnej organizácie
Levice, Nitra, Šaľa, Zlaté Moravce