Preskočiť na obsah Preskočiť na ľavý panel Preskočiť na pravý panel Preskočiť na pätičku

Andrej Medvecký: Branná povinnosť nemôže zaniknúť kvôli „zmene“ pohlavia

Andrej Medvecký: Branná povinnosť nemôže zaniknúť kvôli „zmene“ pohlavia

https://youtu.be/cF7RrvBrQzY

Andrej Medvecký spolu s ďalšími poslancami ĽS Naše Slovensko navrhli zmenu zákona, ktorého cieľom bolo zrušenie zániku brannej povinnosti v prípade zmeny pohlavia. Zákon o brannej povinnosti v súčasnosti obsahuje možnosť zániku brannej povinnosti v prípade „zmeny“ pohlavia z mužského na ženské.

Keďže u brancov je dôležitá najmä fyzická zdatnosť a psychický vyrovnaný stav, nejaká administratívna záležitosť zmeny pohlavia nielenže nemôže byť dôvodom na zánik brannej povinnosti, ale navyše sa môže táto časť zákona aj zneužívať na vyhýbanie sa tejto povinnosti. Aj vojna na Ukrajine ukázala, že zmenu pohlavia chceli využiť viacerí občania na to, aby sa vyhli brannej povinnosti.

Nemennosť fyzickej zdatnosti jedincov, ktorí si zmenili pohlavie na ženské, môžeme odsledovať aj pri športovcoch, ktorí síce nedokážu byť úspešní v kategórií mužských športov, ale ako sa ukázalo, dokážu podať lepší výkon ako mnoho žien a neprávom tak víťaziť v rôznych športových súťažiach. Aj toto je dôkazom toho, že administratívna zmena pohlavia nemení nič na skutočnosti, že chlap stále ostáva chlapom so všetkými predispozíciami a výhodami, ktoré mu boli ako mužskému pohlaviu dané. Pokiaľ teda nejde skutočne o psychickú poruchu, čo zákon o brannej povinnosti už rieši v prípade ťažkého zdravotného postihnutia, samotná zmena pohlavia nemôže byť dôvodom na zánik brannej povinnosti.

Výpis z hlasovania k tomuto návrhu si môžete pozrieť tu.