Preskočiť na obsah Preskočiť na ľavý panel Preskočiť na pravý panel Preskočiť na pätičku

Vyhlásenie ĽS Naše Slovensko k výročiu úmrtia gen. Štefánika

Vyhlásenie ĽS Naše Slovensko k výročiu úmrtia gen. Štefánika

Dátum 4. máj 1919 sa čiernymi písmenami navždy zapísal do dejín Slovákov. V tento deň tragicky zahynul veľký syn slovenského národa Milan Rastislav Štefánik. M. R. Štefánik sa stal od jeho tragickej smrti slovenským národným hrdinom. Národy si potrebujú pamätať osobnosti ako oporu a symbol hodnôt nepoškodených idealizáciou.

Štefánikovu komplexnosť možno vyjadriť súčtom jeho aktivít – astronóm, letec, generál a politik. Pre Slovensko bola jeho najväčším prínosom snaha zachrániť Slovákov a dopomôcť k vzniku štátu, kde by Slováci boli konečne štátotvorným národom. To sa mu nakoniec aj veľkou pomocou česko-slovenských legionárov, ktorých bol ideovým otcom, podarilo.

Svoju rodnú vlasť však už živý nikdy neuvidel. Jeho smrť je dodnes nevyjasnená. Veľký syn slovenského národa bol pravdepodobne tŕňom v oku odporcom samostatného svojbytného slovenského národa, a tak ho popravili zostrelením lietadla.

Ľudová strana Naše Slovensko si pamätá na synov slovenského národa a pripomínanie ich pamiatky je motiváciou a inšpiráciou nášho boja za Slovensko.