Preskočiť na obsah Preskočiť na ľavý panel Preskočiť na pravý panel Preskočiť na pätičku

Poslanci ĽS Naše Slovensko predložili do parlamentu návrh na vyhlásenie vojenskej neutrality SR

Poslanci ĽS Naše Slovensko predložili do parlamentu návrh na vyhlásenie vojenskej neutrality SR

https://youtu.be/2sKbyEe8cgk

Vyhlásenie vojenskej neutrality Slovenskej republiky je spôsob, ako zabezpečiť, že Slovenská republika nebude zatiahnutá do akéhokoľvek prebiehajúceho alebo budúceho ozbrojeného konfliktu a vyhne sa tak všetkým tragickým dôsledkom, ktoré takýto konflikt zákonite prináša. V súčasnosti voči Slovenskej republike nemá žiaden štát územné či iné požiadavky, ktorých nesplnenie by mohlo viesť k tomu, že na Slovenskú republiku zaútočí. Tak isto platí, že žiaden štát Slovenskú republiku nepovažuje za nepriateľa. Jedinou výnimkou je dnes Ruská federácia, ktorá nás síce zaradila na zoznam nepriateľských štátov, ale len z dôvodu, že sme pri ozbrojenom konflikte medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou nezachovali vojenskú neutralitu, ale postavili sme sa jednoznačne na stranu Ukrajiny. A to nielen deklaratórne, ale najmä ekonomickými sankciami a dodávkami vojenského materiálu Ukrajine, čím sme sa vlastne sami a dobrovoľne zapojili do tohto ozbrojeného konfliktu.

Vyhlásenie vojenskej neutrality je mimoriadne významné a naliehavé najmä v dnešnej zahraničnopolitickej situácii, keď sa neustále stupňuje napätie medzi Severoatlantickou alianciou (NATO) a Ruskou federáciou. Toto napätie môže v blízkej budúcnosti prerásť do otvorenej vojny, do ktorej by bola automaticky zatiahnutá aj Slovenská republika ako člen vojenského paktu NATO. V takom prípade by bez ohľadu na výsledok tejto vojny, bola ohrozená samotná existencia Slovenskej republiky a jej obyvateľov, obzvlášť ak si uvedomíme, že by táto vojna mohla byť aj vojnou jadrovou, vzhľadom na to, že jadrovými zbraňami disponujú nielen viaceré štáty NATO, ale aj Ruská federácia.

Spojenecké zmluvy v praxi nie sú zárukou bezpečnosti, naopak častokrát práve tieto spojenecké zmluvy vedú k vojne. A aj v prípade, ak spojenci skutočne dodržia svoje záväzky a poskytnú pomoc svojim napadnutým spojencom a dokonca aj zvíťazia, táto vojna aj tak spôsobí všetkým bojujúcim stranám, vrátane víťaznej, obrovské ľudské a materiálne škody. Z tohto dôvodu je vždy lepšia prevencia s cieľom vyhnúť sa vojne úplne, ako spoliehať sa na to, že v prípade vojny nás prídu brániť a aj nás účinne obránia naši spojenci. Je zrejmé, že práve trvalá vojenská neutralita je najlepším a najúčinnejším spôsobom takejto prevencie, pretože nás chráni minimálne pred zapojením sa do vojen tretích strán.

Výpis z hlasovania k tomuto návrhu si môžete pozrieť tu.
https://www.youtube.com/watch?v=5zfQ1ia4vvQ