Preskočiť na obsah Preskočiť na ľavý panel Preskočiť na pravý panel Preskočiť na pätičku

Nezabúdame na odkaz štúrovcov: Pripomenuli sme si Žiadosti slovenského národa

Nezabúdame na odkaz štúrovcov: Pripomenuli sme si Žiadosti slovenského národa

V Liptovskej Ondrašovej sme si pripomenuli 174. výročie Žiadostí slovenského národa – prvého uceleného národnopolitického programu Slovákov. Tento dôležitý dejinný okamžik mal obrovský význam v čase silnej maďarizácie. Túžba po sebaurčovacom práve a obrodenia Slovákov bola silnejšia ako vyhrážky. Aj napriek tomu, že štúrovci vedeli, že za takéto aktivity môžu očakávať tvrdé represálie, s ktorými sa počas celého svojho života stretávali, neváhali a 10. mája 1848 spísali na fare v Liptovskom Mikuláši Žiadosti slovenského národa. Tie následne o deň neskôr predniesli verejnosti v Ondrašovských kúpeľoch na mieste, kde dnes stojí pamätník.

Odpoveďou zo strany vrchnosti bolo vydanie zatykača na popredných predstaviteľov Štúrovcov – Štúr, Hurban, Hodža. Doslova na úteku sa angažovali ďalej a začali formovať dobrovoľníkov, ktorí so zbraňou v ruke bojovali za oslobodenie a záchranu slovenského ľudu.

Dejinné udalosti nám na spomienke priblížil poslanec NR SR Andrej Medvecký spolu s Michalom Buchtom, ktorí v dobovom oblečení čítali tento dejinný dokument bod po bode. S prejavmi vystúpili výkonný podpredseda Marcel Urban a Mgr. Martin Ferančík, ktorí premostili a poukázali na paralely medzi vtedajšou a terajšou dobou.

Nasledoval prednes básne od JUDr. Petra Babalu, vďaka ktorému sa Krajinská pieseň od Janka Kráľa rozozvučila v ušiach všetkých zúčastnených. Nasledovať mal s príspevkom doc. Ivan Mrva, ktorý s z vážnych dôvodov nemohol zúčastniť, a tak bol jeho prejav prečítaný v zastúpení.

Na záver podujatia zaznela dobrovoľnícka pieseň, ktorú s hrdosťou spievali aj slovenskí vlastenci v osudových okamihoch meruôsmych rokov.