Preskočiť na obsah Preskočiť na ľavý panel Preskočiť na pravý panel Preskočiť na pätičku

V Liptovskom Mikuláši sme si pripomenuli 200. výročie narodenia Janka Kráľa

V Liptovskom Mikuláši sme si pripomenuli 200. výročie narodenia Janka Kráľa

https://youtu.be/dfaAslqhQH8

Ber fakľu, zažínaj oheň! To sú slová Janka Kráľa, najrevolučnejšieho štúrovca, ktorý sa narodil presne pred 200 rokmi. Práve narodenie tohto významného predstaviteľa štúrovskej generácie a zapáleného rodoľuba sme si pripomenuli pri jeho soche v Liptovskom Mikuláši.

Janko Kráľ zanechal po svojom živote množstvo tajomstiev, či už týkajúce sa jeho výzoru, či miesta posledného odpočinku. (Na Národnom cintoríne v Martine sa nachádza len symbolický hrob). Bol to práve Janko Kráľ, ktorý sa horlivo snažil zapáliť pomyselný oheň v srdciach slovenského ľudu, vyzýval ľudí k revolte voči neprávosti a sám celý život niesol pomyselnú fakľu a zapaľoval svetlá – ohne.

Jeho básne písané s obrovským zápalom, buričské výzvy, povaha nedovoľujúca ustúpiť zlu, prenasledovanie, väznenie ani následne až neľudské mučenie ho nikdy neprinútili ustúpiť zo svojej cesty v boji za slovenský národ, otčinu a pravdu.

Odhodlanie a zápal Janka Kráľa je pre nás inšpiráciou dodnes. Preto sme, zastúpení poslancom NR SR Andrejom Medveckým, s úctou, pokorou aj hrdosťou položili veniec k jeho soche nachádzajúcej sa na námestí v Liptovskom Mikuláši.

So cťou ponesieme pomyselnú fakľu ďalej a budeme zažínať svetlá a oheň v srdciach slovenského ľudu, rovnako ako svojho času štúrovská generácia.