Preskočiť na obsah Preskočiť na ľavý panel Preskočiť na pravý panel Preskočiť na pätičku

Rastislav Schlosár: Každý má len dve možnosti – buď sa postaví na stranu Slovenska, alebo na stranu amerických hrdlorezov a stane sa vlastizradcom!

Rastislav Schlosár: Každý má len dve možnosti – buď sa postaví na stranu Slovenska, alebo na stranu amerických hrdlorezov a stane sa vlastizradcom!

Na základe návrhu predsedu parlamentu Borisa Kollára bola predčasne ukončená rozprava k okupačnej dohode s USA a nemohli tak zaznieť kritické príspevky od opozičných poslancov. Prinášame vám preto príspevok poslanca ĽS Naše Slovensko Rastislava Schlosára k tejto okupačnej zmluve v písomnej podobe:

Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci!

Pre tých, ktorí nemajú radi dlhé príhovory, to poviem hneď na úvod a poviem to celkom otvorene, či sa to tu prítomnému ministrovi Naďavi páči alebo nie:

To, čo sa tu odohráva za posledné dva mesiace v súvislosti s tzv. Dohodou o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou SR a vládou USA, ktorej my právom hovoríme okupačná dohoda, nemôžme nazvať inak ako špinavou vlastizradou v priamom prenose!

Ja som si skutočne nemyslel, že aj po takmer 54 rokoch od začiatku okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy v auguste 1968, sa ešte vždy môžu na Slovensku nájsť politici, a to dokonca na najvyšších miestach, ktorí si želajú dlhodobú prítomnosť cudzích vojsk, cudzej armády na našom území. Politici, ktorí rovnako ako vtedajší zradcovia, budú neustále dokola omieľať, že prítomnosť cudzej armády vlastne nie je okupáciou, ale vraj len pre nás výhodnou bratskou pomocou v záujme obrany nášho štátu, či ako sa tomu dnes zvykne hovoriť modernejším slovníkom – obrannou spoluprácou.

Žiaľ, pravda je taká a posledné dni nás v tom len utvrdili, že aj dnes tu máme vo vláde nekritických milovníkov cudzích veľmocí, politikov, ktorým suverenita vlastného štátu, sloboda a neutratila s cieľom vyhnúť sa zbytočnému zavlečeniu do medzinárodného konfliktu a samozrejme národná hrdosť absolútne, ale naozaj absolútne nič nehovoria. Áno, aj dnes tu máme vo vláde politikov a aj tu v parlamente, ktorí budú z najrôznejších dôvodov vždy uprednostňovať cudzie záujmy, pred záujmami domácimi – pred záujmami slovenskými. Politikov, ktorí sa doslova vopchali do zadku cudzím svetovládcom tak, že im už z tohto zadku netrčia ani len nohy, a ešte sú na to aj patrične hrdí!

A takí ste aj Vy pán minister a Vaša vláda, akurát s tým rozdielom, že ste pochlebovanie a službu Sovietskemu zväzu z minulosti nahradili súčasným pochlebovaním a službou Spojeným štátom americkým. Službou, na ktorú môžu už čoskoro doplatiť svojimi životmi státisíce Slovákov.

Toľko na úvod, poďme si teraz bod po bode rozobrať túto okupačnú dohodu s Američanmi, tento dokument hanby a národného poníženia, za ktorý sa raz budete zodpovedať pred Bohom aj pred slovenským národom. Dohodu, ktorej skutočným konečným cieľom nie je nič iné, ako zatiahnuť nás do vojny s Ruskou federáciou, ktorú si žiaden normálne uvažujúci Slovák na Slovensku nemôže želať.

Už len samotný názov tejto okupačnej dohody a text uvedený v preambule, je celkom zavádzajúci, demagogický a klamlivý. Veď posúďte sami: O akej spolupráci v oblasti obrany alebo o akej spolupráci vôbec môžeme hovoriť v situácii, keď na jednej strane sú v tejto dohode samé práva pre americkú armádu na Slovensku, ale naopak žiadne práva pre slovenské ozbrojené sily na území Spojených štátov? O akej spolupráci v oblasti obrany je tu reč, keď v tejto dohode nie je uvedený ani jeden konkrétny záväzok, povinnosť alebo spôsob, akým majú Spojené štáty obraňovať Slovenskú republiku?

Dokonca ani sám minister Naď mi na včerajšom ÚPV neodpovedal na otázku, čo konkrétne budú Američania na našom území v prospech slovenskej obrany robiť.

Táto okupačná dohoda teda dáva americkej armáde na našom vlastnom slovenskom území obrovské práva, konkrétne práva uvedené v konkrétnych ustanoveniach tejto dohody, nie nejaké rámcové práva. Slovenskej republike však nedáva vôbec nič!

Len neistú možnosť, že výmenou za to, že si sem dobrovoľne na minimálne 11 rokov nasťahujeme cudzie americké vojská, že týmto cudzím vojskám umožníme voľný pohyb po Slovensku, a že im sem dovolíme doviesť svoje zbrane, vrátane zbraní hromadného ničenia, dostaneme bližšie neurčené peniaze pre našu vojenskú infraštruktúru.

Na tomto mieste musím povedať, že ak by nám Američania aj hneď tu v parlamente zložili nie 100 mil. eur, ale 100 miliárd eur, alebo akékoľvek iné peniaze, aj tak by tieto peniaze nestáli za to, aby sme podporili túto okupačnú dohodu. Mier, sloboda, suverenita a národná česť sú nad všetky peniaze sveta, ale len ten najväčší zradca a zapredanec ich môže chcieť vymeniť za pominuteľné peniaze, nech by boli v akejkoľvek výške.

Veď na čo nám budú tieto špinavé peniaze, keď môžeme byť aj v dôsledku uzavretia tejto dohody zavlečení do vojny? Na čo nám budú modernizované letiská na Sliači alebo v Kuchyni, keď zopár jadrových hlavíc v prípade takéhoto konfliktu za pár sekúnd vymaže z mapy Slovenska nielen tieto letiská, obce Sliač a Kuchyňu, ale aj desiatky ďalších slovenských miest a dedín? Na čo nám budú tieto špinavé peniaze, keď budú státisíce Slovákov mŕtvych? Uvažujte!

A toto nie je nejaký sci-fi scenár, toto je budúcnosť, ktorá sa veľmi ľahko môže stať, keď budeme mať na Slovensku amerických vojakov, ktorých v zmysle čl. 6 ods. 1 dohody budeme mať navyše ešte povinnosť ochraňovať aj keď k nám na Slovensko Američania privezú jadrové, chemické alebo biologické zbrane.

Úplne pritom stačí, že vypukne vojna medzi Spojenými štátmi a napríklad Ruskou federáciou.

Čo myslíte, kto bude prvý na rane? To ste naozaj tak naivní a hlúpi, že si myslíte, že Slovensko bude na jednej strane všemožne pomáhať bojujúcim Američanom umiestneným aj s ich zbraňami namierenými na Rusko na našom území, a Slovenska a jeho občanov sa to nijako nedotkne?

Nemusíte byť vojenský expert či politik disponujúci utajovanými informáciami, aby vám bolo jasné, že ak sa na našom území budú nachádzať americké základne, hoci len v podobe toho, že im odovzdáme už existujúce slovenské základne, a že keď na tieto základne umiestnia svoje zbrane, schopné zasiahnuť z nášho územia štáty tisícky kilometrov ďaleko, tak budú všetci koho považujú USA za svojho nepriateľa, vnímať tento krok, prirodzene ako svoje ohrozenie! A v prípade vypuknutia vojny či zostrenia konfliktu s Američanmi, okamžite podniknú preventívny či odvetný úder na ich pozície. Ktoré budú kde? Ktoré budú práve aj u nás na Slovensku! A tak, ako budú bojovať s Američanmi, rovnako budú bojovať aj so všetkými ich spojencami, obzvlášť tými, ktorí im aktívne pomáhajú, teda áno aj s nami!

A je úplne jedno, či budú Spojené štáty už tradične v úlohe agresora, alebo obete. Slovensko sa tak či onak vojne so všetkým tým obrovským utrpením pre ľudí, nevyhne!

Táto okupačná dohoda preto už zo svojej podstaty nijako neposilňuje obranu Slovenska, ale naopak obranu Slovenska podkopáva, pretože z nás robí potenciálny terč v každom vojenskom konflikte, do ktorého sa Spojené štáty zapoja a dodajme, že takmer vždy ako agresori. A z histórie vieme, že takýchto konfliktov boli od vzniku Spojených štátov stovky. A preto aj pravdepodobnosť toho, že už čoskoro vypukne ďalší je veľmi vysoká.

Späť ale k preambule tejto okupačnej dohody. K textu, ktorý má prázdnymi frázami uchlácholiť kritikov, že táto okupačná dohoda vlastne nijako neohrozuje Slovensko a nič podstatné nemení. Tvrdí sa tu napríklad, že sa uzatvára pri „plnom rešpektovaní suverenity, Ústavy a iných zákonov Slovenskej republiky“.

O akom rešpektovaní suverenity ale možno hovoriť, keď dohoda umožňuje voľný pohyb americkej armády po slovenskom území bez toho, aby podliehal akejkoľvek kontrole zo strany slovenských orgánov? O akej suverenite sa tu bavíme, keď bude mať americká armáda právo na výhradný prístup a na používanie hoci len časti slovenských základní? O akej suverenite tu je reč, keď sa dopredu vzdávame možnosti reálne stíhať a súdiť amerických vojakov, keď sa dopustia zločinov na našom území?

O akom rešpektovaní zákonov SR a ako rámcovej dohode tu hovoríme, keď táto dohoda vo svojich konkrétnych článkoch nerešpektuje slovenské zákony o pobyte cudzincov, slovenský Trestný poriadok, slovenské daňové a colné zákony? A ich ustanovenia modifikuje výlučne v prospech Američanov?

A keď sa dokonca v samotnej predkladacej správy k dohode píše, že: „ide o medzinárodnú zmluvu, ktorá má prednosť pred zákonmi, podľa článku 7, odsek 5 Ústavy Slovenskej republiky, pretože priamo zakladá práva a povinnosti pre fyzické osoby a právnické osoby.“? A pri tomto poslednom sa zastavím.

Vy sami priznávate, že táto dohoda ako celok stojí nad slovenskými zákonmi a súčasne, že priamo, zdôrazňujem priamo zakladá práva a povinnosti pre fyzické osoby a právnické osoby. Čiže, že žiadne ďalšie dohody či súhlasy na realizáciu práva amerických vojakov a americkej armády napríklad na vstup a pobyt na území SR nebudú potrebné, pretože toto právo im dáva priamo táto okupačná dohoda.

A dokonca aj toľko omieľaná ústavná podmienka vyslovenia súhlasu národnej rady s prítomnosťou zahraničných ozbrojených síl na území SR bude splnená, ak národná rada túto okupačnú dohodu schváli.

Panie poslankyne, páni poslanci!

Nechcem tu teraz zachádzať priveľmi do histórie americkej zahraničnej a vojenskej politiky či do zložitých geopolitických súvislostí. O tom viac moji kolegovia. Ale už teraz musím konštatovať, že preambula tejto okupačnej dohody je čistá americká vojenská a politická propaganda, za ktorú by sa nemuseli hanbiť ani v holywoodskych veľkofilmoch, kde dobrí americkí vojaci hrdinsky a vždy úspešne zachraňujú celý svet.

Pretože len americké orgány môžu vo svojej propagande do sveta hlásať také lži a demagogické nezmysly, ako napríklad tvrdenie, že: „prítomnosť ozbrojených síl Spojených štátov v euroatlantickom priestore prispieva k posilneniu bezpečnosti a stability Slovenskej republiky a regiónu.“

Práve naopak, hovoril som to na námestí pred ľuďmi a poviem to aj tu: Z histórie veľmi dobre vieme a na mnohých príkladoch môžeme demonštrovať, že tam, kde stúpi noha amerického vojaka, odtiaľ len tak skoro neodíde a tam, kde stúpi noha amerického vojaka, tam prinesie pod zámienkou „šírenia demokracie, humanizmu a ľudských práv“, no v skutočnosti len v prospech politických a hospodárskych záujmov USA, v konečnom dôsledku len rozvrat, vojnu, ničenie a utrpenie tisícov nevinných ľudí.

Teda žiadna bezpečnosť a stabilita ani Slovenska ani regiónu, ale vojna, ničenie a rozvrat sú to, čo prináša prítomnosť americkej armády nielen v euroatlantickom priestore, ale na celom svete! Vietnam, Juhoslávia, Irak, Afganistan sú len mnohé príklady, ku ktorým sa dnes ešte dostaneme.

Vráťme sa ale k rozboru jednotlivým článkov:

Článok 3 dáva americkej armáde právo ovládať a kontrolovať dohodnuté časti slovenských leteckých vojenských základní a prevádzať tu prakticky akúkoľvek vojenskú činnosť. A to bez toho, aby za to museli Slovensku zaplatiť nájomné.

Áno, Američania si na našom území nebudú budovať žiadne nové základne, pretože to ani nebudú potrebovať, keďže pre potreby svojej armády budú využívať už existujúce slovenské základne. To ale na samotnej veci absolútne nič nemení, pretože je jedno či americká armáda bude pôsobiť na našom území vo vlastných základniach, ktoré si tu vybuduje na zelenej lúke, alebo či bude na našom území pôsobiť na už existujúcich slovenských základniach, ktorých vybrané časti bude mať absolútne pod svojou kontrolou. Tak či tak bude na Slovensku dlhodobo umiestnená americká armáda, ktorá si bude môcť vo vybraných priestoroch na našom území robiť prakticky čokoľvek!

Čl. 3, ods. 3 hovorí o povinnosti Slovenskej republiky na požiadanie Američanov sprostredkovať zabezpečenie obecných, krajských a dokonca aj súkromných pozemkov pre potreby americkej armády!

To znamená, že ak si americká armáda povie, že chce počas platnosti tejto okupačnej dohody využívať vaše pole, váš les, vašu lúku, dvor či záhradu, slovenské orgány budú povinné v zmysle tejto okupačnej dohody túto požiadavku Američanov zrealizovať! A je úplne jedno či vám za takéto obmedzenie vlastníckeho práva v zmysle Ústavy poskytne nejakú náhradu a či bude vyhlasovať, že to je len v nevyhnutnej miere a vo verejnom záujme, oficiálne pod zámienkou obrany Slovenska americkou armádou. Fakt je taký, že Vám môžu siahnuť na váš majetok bez vášho súhlasu. A že sa môže americká armáda kľudne utáboriť na vašom poli či dvore na 11 rokov, či už to budete chcieť alebo nie!

Čl. 4, ods. 1 dáva americkej armáde právo, citujem: „prepravovať, rozmiestňovať a skladovať obranné zariadenia, zásoby a materiál (ďalej len „rozmiestnený materiál“) v dohodnutých zariadeniach a priestoroch a na iných miestach podľa vzájomnej dohody“, pričom v zmysle ods. 3, bude mať americká armáda výlučnú kontrolu nad prístupom k takémuto materiálu a nad jeho používaním a nakladaním s ním. Čiže sa o tom, čo v skutočnosti na Slovensko doviezli ani nemusíme dozvedieť.

Tento článok teda žiadnym spôsobom nevylučuje, aby na našom území Američania rozmiestnili nielen akékoľvek množstvo konvenčných zbraní a munície, ale aj zbrane hromadného ničenia, resp. jadrové, chemické či biologické zbrane. A priznávajú to aj Američania samotní, keď v interpretačnom vyhlásení hovoria, že dohoda: „nezakazuje rozmiestňovanie konkrétneho druhu zbraní“, teda ani zbraní hromadného ničenia, ďalej, že: „jadrové odstrašenie je základom kolektívnej obrany NATO viac ako 70 rokov“, že: „jadrové zbrane USA sú ďalej rozmiestňované na územiach niektorých spojeneckých štátov NATO“ a dokonca, že takéto rozmiestňovanie jadrových zbraní je v súlade s medzinárodnou „Zmluvou o nešírení jadrových zbraní“.

Podotýkam, že to, že dnes Američania deklarujú, aj to len v právne nezáväznom interpretačnom vyhlásení, že: „členské štáty NATO nemajú „žiaden zámer, plán ani dôvod” rozmiestňovať alebo skladovať jadrové zbrane na území jej nových členov, vrátane Slovenska.“, nič neznamená. Tento zámer, plán či dôvod sa veľmi rýchlo môže zmeniť, keď to budú Američania potrebovať a Američania sem jadrové zbrane dovezú, pretože samotná okupačná dohoda to vo svojom texte nezakazuje. V rozpore s medzinárodnou zmluvou o nešírení jadrových zbraní to, ako sme videli, tak isto nie je, a ak by to aj bolo v rozpore so slovenskými zákonmi, pred nimi má táto dohoda, ako medzinárodná zmluva podľa čl. 7, ods. 5 Ústavy prednosť.

Čl. 6, ods. 2, ktorý znie: „Ozbrojené sily USA sú oprávnené vykonávať všetky práva a právomoci nevyhnutné pre operačné riadenie ozbrojenými silami USA na účel ich prístupu a využívania dohodnutých zariadení a priestorov vrátane prijímania vhodných opatrení na obranu, udržanie alebo obnovenie poriadku a na ochranu ozbrojených síl USA, dodávateľov USA a závislých osôb.“

Toto je vyložene bianko šek pre americkú armádu na všetko. Kto je totiž ten, čo určí, čo sú vhodné opatrenia: „na obranu, udržanie alebo obnovenie poriadku a na ochranu ozbrojených síl USA, dodávateľov USA a závislých osôb“? Čo, ak si Američania povedia, že pre ochranu americkej armády je potrebné násilím rozohnať demonštráciu rozzúrených občanov protestujúcich, dajme tomu proti tomu, že americkí vojaci hromadne znásilnili nejaké slovenské dievča na Sliači? Poviete si, že zákon o zhromažďovacom práve takýto postup neumožňuje? Ale na to sa môže americká armáda zvysoka vykašľať! Prečo? Jednoducho preto, že táto okupačná dohoda, ako ste sami uviedli, má prednosť pred zákonmi Slovenskej republiky a v nej sa nachádza práve takéto vágne, neurčité ustanovenie, ktoré to po právnej stránke umožňuje.

Čl. 11, ods. 1 si dovolím pre jeho dôležitosť odcitovať celý: „Lietadlá, plavidlá a vozidlá prevádzkované ozbrojenými silami USA, alebo výlučne pre ne môžu vstupovať na územie Slovenskej republiky, odchádzať z neho a voľne sa na ňom pohybovať pri dodržiavaní príslušných pravidiel bezpečnosti a premávky. Do týchto lietadiel, plavidiel a vozidiel sa nesmie nastupovať ani nepodliehajú prehliadke bez súhlasu Spojených štátov.“

Dámy a páni, tu už prestáva každá sranda, tu už nejde len o to, že americkí vojaci prídu na Sliač a do Kuchyne. Tento článok znamená, že americkí vojaci budú môcť byť absolútne všade, kdekoľvek na Slovensku, a to bez akejkoľvek kontroly! Ak sa po Bratislave, Banskej Bystrici či Košiciach budú valiť americké tanky a keď nám budú dennodenne nad hlavami lietať americké stíhačky a bombardéry, tak potom viete, že je tomu tak preto, že ste schválili túto okupačnú dohodu.

Čl. 12 – Trestná právomoc. Tak presne tento článok vypovedá najlepšie o tom, do akej miery sa vzdávame svojej suverenity a prakticky zabezpečujeme beztrestnosť amerických vojakov, ak sa na našom území dopustia akéhokoľvek zločinu. A vysvetlím aj prečo:

Podľa v súčasnosti platnej zmluvy medzi štátmi, ktoré sú zmluvnými stranami Severoatlantickej zmluvy, vzťahujúcej sa na status ich ozbrojených síl, tzv. zmluvy NATO-SOFA, by amerických vojakov, ktorí sa dopustia trestného činu na území SR, stíhali a súdili americké orgány len v presne vymedzeným prípadoch:

  1. ak by americkí vojaci spáchali trestný čin proti iným americkým vojakom;
  2. ak by americkí vojaci spáchali trestný čin proti bezpečnosti a majetku Spojených štátov amerických;
  3. ak by títo americkí vojaci spáchali trestný čin vyplývajúci z akéhokoľvek konania alebo opomenutia pri výkone služobnej povinnosti.

Vo všetkých ostatných prípadoch by amerických, ale nielen amerických, ale akýchkoľvek cudzích vojakov NATO na našom území stíhali a súdili slovenské orgány.

Okupačná dohoda, ktorú tu dnes máme na stole ide ale ďalej a dáva americkým orgánom právomoc stíhať a súdiť absolútne všetky trestné činy, ktorých sa americkí vojaci na našom území dopustia. Teda aj tie, ktoré sú namierené proti slovenským občanom, a ktoré spáchajú americkí vojaci mimo služby. Pretože Slovenská republika sa vzdáva svojho prednostného práva na výkon trestnej právomoci na svojom vlastnom území.

Na tomto mieste chcem upozorniť, že aj keď je v dohode fráza, že: „V konkrétnych prípadoch trestných činov, ktoré majú pre Slovenskú republiku osobitný význam, môžu slovenské orgány toto vzdanie sa právomoci odvolať“, v praxi to na veci nič nezmení.

Prečo? No jednoducho preto, že táto okupačná dohoda obsahuje aj ďalšie ustanovenie v čl. 12, ods. 5, ktoré hovorí, že o tom, či konkrétny trestný čin amerického vojaka bol spáchaný pri výkone služobnej povinnosti nebudú rozhodovať slovenské orgány, ale orgány ozbrojených síl USA.

To znamená, že stačí, ak tieto americké vojenské orgány prehlásia, že aj znásilnenie spáchané americkým vojakom niekde na Sliači bolo vykonané pri výkone služobnej povinnosti (napr. pri konaní strážnej služby, pri presune počas služby, atď.) a automaticky, bez ohľadu na to, že budete mať tento trestný čin pre Slovensko osobitný význam, trestné stíhanie a súd nad takýmto americkým vojakom spravia sami Američania.

Čiže fakticky v každom prípade platí, že bez súhlasu samotných Američanov nikdy amerických vojakov nebudú stíhať a súdiť slovenské orgány, bez ohľadu na to, akých zločinov sa na našom území dopustia.

A Američania sa poistili aj pre prípad, že by náhodou trestnú právomoc nakoniec vykonávali slovenské orgány. V takom prípade v zmysle čl. 13, ods. 2 tejto okupačnej dohody bude americký vojak, ktorý sa dopustí trestného činu na našom území, umiestnený do rozhodnutia súdu nie v slovenskej väzbe, ale vo väzbe a pod kontrolou americkej armády, kľudne aj na území samotných Spojených štátov. Američania síce budú mať povinnosť tohto vojaka strážiť a zabezpečiť, aby sa dostavil na súd, ale túto povinnosť budú mať len jeden rok. Ak sa do jedného roka vo veci právoplatne nerozhodne, čo je celkom bežné a reálne, tak im táto povinnosť zanikne. Čiže takéhoto amerického vojaka budú môcť prepustiť na slobodu, a tým mu umožniť skrývať sa a uniknúť trestu aj v prípade, že by ho nakoniec slovenské súdy odsúdili.

Toľko teda k trestnej právomoci nad americkými vojakmi, ktorej podpisom sa týmto vzdávame.

A ak niekto tvrdí, že je jedno či amerických vojakov budú stíhať a súdiť slovenské alebo americké orgány, tak má asi krátku pamäť a nepamätá si, ako benevoletne a mierne pristupujú Američania k zločinom svojich vojakov, ktoré spáchajú na civilnom obyvateľstve iných štátov.

Ja spomenie len dva príklady:

Prvý prípad: Masaker viac ako 500 neozbrojených vietnamských starcov, žien a detí v dedine My Lai v roku 1968. Viete, ako Američania potrestali desiatky svojich vojakov, ktorí tento masaker vykonali? Tak, že v konečnom dôsledku dostal trest len jediný z nich a aj ten bol nakoniec omilostený americkým prezidentom a odsedel si len 4 a pol mesiaca väzenia. Za masaker stoviek nevinných ľudí!

Druhý prípad sa stal 3.2.1998 v talianskych Dolomitoch. Americký pilot Richard Ashby svojim lietadlom preťal lano kabínkovej lanovky a zabil 20 nič netušiacich turistov.

Porušil pritom všetky zákazy a nariadenia a následne dokonca zničil záznam z letu aj kamery, aby sa vyhol trestu. A viete ako sa k potrestaniu tohto zločinca postavili americké orgány? Orgány toho štátu, ktorý nám tu ešte vždy niektorí pomätenci kladú za vzor demokracie, ľudských práv a spravodlivosti?

Tak, že nespolupracovali s talianskymi vyšetrovateľmi, tomuto americkému vojakovi a ostatným členom jeho posádky umožnili okamžite opustiť Taliansko a prepravili ho do Spojených štátov, aby sa vyhli trestnému stíhaniu a súdu v Taliansku. No a napokon ešte v tom istom roku tohto pilota, rovnako ako ďalších členov posádky tohto lietadla oslobodili! To je teda tá spravodlivosť na americký spôsob, ktorá čaká aj nás, keď sem prídu americkí vojaci!

Na záver ešte niekoľko článkov, ktoré svedčia o tom, že americkí vojaci budú podľa tejto okupačnej dohody na našom území privilegovaní a zvýhodňovaní oproti občanom Slovenskej republiky. A to dokonca do tej miery, že sám generálny prokurátor SR Maroš Žilinka vo svojich zásadných pripomienkach k tejto dohode konštatoval, že vytvára z občanov SR občanov druhej kategórie.

V zmysle čl. 15 tejto okupačnej dohody budú americkí vojaci, ako aj civilní zamestnanci: „vyňatí z konaní o občianskoprávnu náhradu škody alebo o uloženie správnej pokuty, ktoré vyplývajú z konania alebo opomenutia týchto osôb pri výkone ich služobných povinností“. To znamená, že ak spôsobia škodu na majetku slovenských občanov, nebude toho orgánu, ktorý by ich za to potrestal a takúto škodu našim občanom nahradil.

V zmysle čl. 9, ods. 1 tejto okupačnej dohody budú dokonca súkromné vozidlá, ktoré si americkí vojaci na naše územia dovezú, automaticky zaregistrované u nás a dostanú slovenské značky.

V zmysle čl. 11, ods. 1 tejto okupačnej dohody nebudú musieť americkí vojaci platiť dane za služby im poskytnuté.

V zmysle č. 17, ods. 1 tejto okupačnej dohody za nákup hmotného hnuteľného majetku nebudú platiť americkí vojaci žiadne dane, vrátane DPH.

V zmysle čl. 19, ods. 1 tejto okupačnej dohody nebudú musieť americkí vojaci platiť za dovoz vecí dokonca aj pre súkromné a osobné účely žiadne clo.

V zmysle čl. 28, ods. 1 tejto okupačnej dohody nebudú musieť americkí vojaci platiť dane ani za dodávky vody, elektrickej energie a ďalšie verejné služby.

Dámy a páni, čo by dali slovenskí občania za to, keby mali takéto výhody? To by ale nesmela byť pri moci vláda, ktorá tu úplne zjavne uprednostňuje cudzie záujmy nad záujmami slovenskými – nad záujmami slovenských občanov. To by sme tu nemohli mať vládu, pre ktorú je americký vojak viac ako slovenský občan.

Panie poslankyne a páni poslanci, mali ste si možnosť vypočuť rozsiahle argumenty, prečo je nemysliteľné a pre Slovenskú republiku a jej občanov absolútne nevýhodné túto okupačnú dohodu prijať. Dnes tu z úst ďalších poslancov zaznejú ešte mnohé ďalšie zásadné výhrady.

A ak ani to nestačí, prosím spomeňte si na tých 35 zásadných pripomienkach generálneho prokurátora Slovenskej republiky Maroša Žilinku, či na mnohé ďalšie zo strany odbornej aj laickej verejnosti, napr. od emeritného ústavného sudcu a jedného z najväčších expertov na ústavné právo na Slovensku doc. Dr. Jána Drgonca.

Dnes si každý z nás môže vybrať len z dvoch možností: Buď sa postaví na stranu Slovenska, jeho slobody, suverenity a samostatnosti, na stranu slovenských občanov a záujmov slovenského národa. Alebo sa postaví na stranu hrdlorezov z americkej armády, na stranu amerických svetovládcov, na stranu cudzích záujmov a cudzích vojsk a stane sa vlastizradcom.

Vyberte si – je to len na vás. Ale pamätajte na to, že Boh a národ nás sledujú a jedného dňa budeme za všetko, čo tu dnes urobíme, braní na zodpovednosť!

Mgr. Rastislav Schlosár
člen Ústavnoprávneho výboru NR SR
za ĽS Naše Slovensko