Preskočiť na obsah Preskočiť na ľavý panel Preskočiť na pravý panel Preskočiť na pätičku

Vianočný dar obyvateľom Rajeckej doliny a pomoc rodinám v núdzi

Vianočný dar obyvateľom Rajeckej doliny a pomoc rodinám v núdzi

Rajecká dolina má seriózny problém s ochranou zdravia svojich občanov. V mestečku Rajec je síce rýchla zdravotná pomoc, avšak bez doktora. Dostupnosť plnohodnotnej RZP zo Žiliny je najmä pri súčasnej vyťaženosti cestného ťahu na smer Rajec a Prievidzu problematická, jej neskorý príchod ohrozuje ľudské životy.

Aj preto sme sa rozhodli, že musíme podporiť o.z. Hasiči Šuja, ktorí na tento stav reagovali a obrátili sa na nás so svojou požiadavkou o defibrilátor. Vedenie súhlasilo, a tak sme k tomuto daru pridali zmluvu na zaškolenie piatich členov DHZ z obce Šuja, ktorí s vyššie uvedeným občianskym združením úzko spolupracujú a zasahujú na výjazdoch za účelom ochrany majetku a životov ľudí v Rajeckej doline. Dar počas nášho stretnutia na obecnom úrade osobne odovzdali do rúk Miroslava Uhlárika, predsedu o.z. Hasiči Šuja, predstavitelia ĽS Naše Slovensko Ing. Mgr. Marian Kotleba a Andrej Medvecký. Po družnej diskusii o problematike dobrovoľných hasičských zborov a obecných samospráv so zástupcami DHZ a starostom obce Michalom Pastorekom sa všetci presunuli k požiarnej zbrojnici, kde stála technika vo vyleštenom, stopercentnom stave. AED (defibrilátor) posunie hasičov na vyššiu úroveň a zvýši niekoľkonásobne pravdepodobnosť záchrany ľudského života. Za aktívne angažovanie sa v pomoci hasičom ďakujeme hlavne predsedovi ĽS Naše Slovensko Marianovi Kotlebovi.

Ani naši samotní členovia a priaznivci ĽS Naše Slovensko v Žiline nezaháľali, narýchlo sa zorganizovali a pomohli mladej rodine, ktorá sa ocitla v núdzi. Nákupom potravín na Vianoce, ale aj každodennej potreby, detských darčekov pod stromček a skvelých koláčikov z oravskej cukrárne Slávky Čaplovičovej im pomohli zabezpečiť plnohodnotné Vianoce. Väčšina z nás sa môže kedykoľvek ocitnúť súhrou nešťastných udalostí v ťažkej situácii. Nie je hanbou uvedomiť si, keď sa to stane a prijať pomocnú ruku. Nerobíme zázraky na počkanie, ale keď môžeme, radi pomôžeme. Pomocou tejto rodine sme zavŕšili tohtoročnú pomoc rodinám v núdzi v okresoch Žilina a Bytča. Ešte na konci mesiaca november sme v okresoch Žilina a Bytča zabezpečili a rozviezli slovenské potraviny, koláče na sviatky a vitamíny pre viaceré rodiny, na ktoré doľahla núdza.

Pavol Lazar
predseda oblastnej organizácie
ĽS Naše Slovensko – Žilina, Bytča