Preskočiť na obsah Preskočiť na ľavý panel Preskočiť na pravý panel Preskočiť na pätičku

Ministerka Kolíková sa otvorene priznala k ovplyvňovaniu sudcov v prípade Mariana Kotlebu. Rozširujeme trestné oznámenie!

Ministerka Kolíková sa otvorene priznala k ovplyvňovaniu sudcov v prípade Mariana Kotlebu. Rozširujeme trestné oznámenie!

Ľudová strana Naše Slovensko je dlhodobo tŕňom v oku všetkým nepriateľom a zradcom slovenského národa. Potom, ako v apríli 2019 Najvyšší súd SR zrušil pokus o rozpustenie Ľudovej strany Naše Slovensko, nepriatelia národnej myšlienky udreli znova. 28. októbra 2019, presne na výročie vzniku masarykovskej Československej republiky, kde slovenský národ nebol oficiálne uznávaný, podali obžalobu priamo na Mariana Kotlebu za to, že rozdával pomoc slušným chudobným slovenským rodinám. Sudkyňa Špecializovaného trestného súdu samozrejme tejto politicky motivovanej obžalobe vyhovela a v roku 2020 Mariana Kotlebu odsúdila na 4 roky a 4 mesiace väzenia!

Vláda očakávala,  že rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu Mariana Kotlebu a ĽS Naše Slovensko zlomí. Marian Kotleba sa však týmto politickým rozsudkom zlomiť nenechal! Naopak, v spolupráci s tímom svojich advokátov podal na Najvyšší súd SR mimoriadne rozsiahle a odborne precízne vypracované odvolanie. V ňom jednoznačne vysvetlil a preukázal, v čom bol rozsudok sudkyne Špecializovaného trestného súdu tendenčný, zaujatý, bez opory v dokazovaní, v rozpore s viacerými ustanoveniami Trestného zákona a Trestného poriadku, a teda vecne nesprávny a úplne nezákonný.

To spôsobilo veľký nepokoj v radoch vládnych politikov, najmä u ministerky spravodlivosti
Kolíkovej, úzkej spolupracovníčky bývalej ministerky spravodlivosti Žitňanskej. Marian Kotleba začal byť čoraz politicky aktívnejší a stal sa najvýraznejším a v niektorých okamihoch doslova prorockým hlasom otvorene kritizujúcim nastupujúcu korona-totalitu. A s jeho aktivitou rástla a naďalej rastie aj nervozita vládnych predstaviteľov a ich nenávisť voči nemu. Jednoducho, Mariana Kotlebu treba za každú cenu umlčať.

Preto sa v poslednom období vyskytli viacnásobné verejné výpady ministerky Kolíkovej aj ministra Naďa voči Najvyššiemu súdu SR, s cieľom ovplyvniť jeho rozhodovanie v živej trestnej veci predsedu Ľudovej strany Naše Slovensko Mariana Kotlebu. A kým doteraz predstavitelia vlády svoje aktivity smerom k Najvyššiemu súdu SR zahmlievali, teraz už vyšli s pravdou von. V  článku na webe Aktuality.sk vydanom dňa 23.12.2021 sa ministerka Kolíková dokonca otvorene priznala, že reálne a osobne lobovala u predstaviteľov justície v trestnej veci Mariana Kotlebu. Stretla sa  s predsedom Najvyššieho súdu SR, ako aj s predsedom Súdnej rady SR.

Ešte koncom novembra sme pre podozrenie zo spáchania trestného činu zasahovania do nezávislosti súdu zo strany Kolíkovej podali trestné oznámenie. Po posledných skutočnostiach, ktoré samotná ministerka priznala v spomínanom článku na webe Aktuality.sk, sme dňa 28.12.2021 naše trestné oznámenie doplnili s cieľom upozorniť orgány činné v trestnom konaní, že aktivita ministerky Kolíkovej smerom k rozhodovacej nezávislosti Najvyššieho súdu SR naďalej trvá, stupňuje sa a je už páchaná aj verejným spôsobom.

Na Slovensku máme trestný čin zasahovania do nezávislosti súdov. Tento trestný čin však nie je len o tom, že sa niekto pokúša sudcu na okresnom súde uplatiť pečenou kačkou, alebo že sa nejaký mafián vyhráža sudcovi vypálením domu, či likvidáciou jeho rodiny. Zasahovanie do nezávislosti súdov je najmä o tom, že sa niekto snaží systémovo dostať rozhodovanie súdu alebo súdov pod svoj vplyv.

Čo je názornejším príkladom zasahovania do nezávislosti súdov ako spomínané konanie ministerky spravodlivosti Kolíkovej? Základné trojdelenie moci hovorí o tom, že v demokratickom a právnom štáte musia byť jednotlivé zložky moci síce navzájom prepojené, ale vzájomne nezávislé. Súdna moc, ako nositeľka a garant spravodlivosti, nemôže pri svojom rozhodovaní podliehať moci zákonodarnej (parlament) a už vonkoncom nie moci výkonnej (vláda). Ak aj napriek tomu predstavitelia vlády pôsobia na sudcov Najvyššieho súdu SR a najvyšších predstaviteľov justície, nedá sa to nazvať inak, ako pokus o zasahovanie do nezávislosti súdu.

Ak by sa takáto situácia, že vláda tlačí na rozsudok vo veci opozičného lídra, takto otvorenie diala napríklad v Rusku alebo Bielorusku, všetci slovenskí vládni predstavitelia, médiá hlavného prúdu, aj bohato financované mimovládky by kvíkali a kňučali o podkopávaní základov demokracie a právneho štátu a o účelovom prenasledovaní opozície a zmanipulovaných súdnych procesoch.

Dnes je to vládny tlak na súd s Marianom Kotlebom a už v blízkej budúcnosti to môže byť vládny tlak na súdne rozhodnutia o tom, že aj vaše dieťa budete musieť vydať na povinné očkovanie.

Mgr. Rastislav Schlosár
člen Ústavnoprávneho výboru NR SR
za ĽS Naše Slovensko