Preskočiť na obsah Preskočiť na ľavý panel Preskočiť na pravý panel Preskočiť na pätičku

Podporili sme avizovaný protest OZ KOVO v Žiline

Podporili sme avizovaný protest OZ KOVO v Žiline

Odborári už dlhodobo kritizujú prístup rezortu Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktorý spadá do područia koaličnej strany Borisa Kollára. Minister Milan Krajniak okrem minuloročných „potýčok“ so zástupcami odborárov vo februári tohto roku presadil reformu zákonníka práce, na základe ktorej stratila Konfederácia odborových zväzov (KOZ) svoje postavenie pri vyjednávaní s vládou.

Odborári aktuálne reagujú na razantne zhoršujúci sa stav životnej úrovne zamestnaných občanov Slovenskej republiky, ktorá sa ocitla na posledných priečkach v rámci krajín EÚ. Ich nespokojnosť je adekvátna aj pre zmrazenie príplatkov za prácu a takmer nulovú valorizáciu, ktorá prakticky zrušila opodstatnenosť stupňov náročnosti práce zamestnancov. Zjednodušene povedané – v nižších triedach takmer všetci poberajú minimálnu mzdu. Napokon je pri súčasnej vláde aj ďalších dôvodov neúrekom.

Aby ich hlas nepretržite nezanikal v úzadí iných tém, rozhodli sa blokovať prepravu a upozorniť takto vládu na ignoranciu ich požiadaviek. Podobných aktivít podľa slov prítomného predsedu Rady OZ KOVO Emila Machynu majú naplánovaných po viacerých mestách Slovenska viac a pokiaľ nebudú vypočuté ich požiadavky, svoje úsilie plánujú pritvrdiť. Od 10:00 do 11:15 preto dnes blokovali hlavný ťah na Košickej ulici v Žiline, premávku však v priemere každých 10 – 12 minút púšťali.

Paradoxne jeden náš člen prišiel až na záver blokády, keďže doprava z martinského smeru opätovne kolabovala a hodinové zdržanie pri rannom prejazde úsekom Strečno je už štandardom aj bez akýchkoľvek blokád. Oblastný predseda ĽS Naše Slovensko pre okresy Žilina a Bytča Pavol Lazar ako aj niektorí občianski aktivisti, ktorí sa pravidelne stretávali na rôznych protestoch, síce ostali zaskočení ústretovosťou usporiadateľov voči požiadavkám polície a nespokojných vodičov, no všetci napokon vyhodnotili akciu pozitívne. Odborárom prajeme veľa síl do razantnejšieho boja za pracujúcich Slovákov.