Preskočiť na obsah Preskočiť na ľavý panel Preskočiť na pravý panel Preskočiť na pätičku

ĽS Naše Slovensko navrhuje zákony na pomoc motoristom

ĽS Naše Slovensko navrhuje zákony na pomoc motoristom

https://youtu.be/_EgWuCr338g

Poslanci ĽS Naše Slovensko pravidelne analyzujú všetky oblasti, v ktorých by mohli svojimi návrhmi pomôcť zlepšiť život občanom Slovenska. Na poslednej schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky sme predložili dva návrhy zákonov, ktorých cieľom bolo pomôcť motoristom a odbremeniť ich.

https://youtu.be/aCZ8fdvtRCE

V prvom návrhu bolo cieľom predĺžiť platnosť technickej kontroly vozidiel kategórie L (motocykle a štvorkolky) pri prvom prihlásení do evidencie vozidiel zo štyroch na šesť rokov a následne periodicky v štvorročných lehotách. Dôvodom predloženia predmetného návrhu zákona je, že vozidlá kategórie L sú sezónne vozidlá a využívajú sa prevažne na relaxačnú jazdu, a teda nie sú vystavené takému opotrebeniu a vplyvom počasia (dážď, sneh, posypová soľ), ako celoročne využívané vozidlá.

Cieľom druhého návrhu zákona bolo odbremeniť občanov od poplatku za odborný posudok o kontrole originality vozidla, a tým súčasne zjednodušiť proces vývozu vozidiel do zahraničia. V súčasnosti je vlastník alebo držiteľ vozidla povinný pri jeho odhlásení do cudziny predložiť odborný posudok o kontrole originality, a to v prípade nových aj jazdených vozidiel, čo proces odhlásenia komplikuje a výrazne predlžuje. Spôsobuje to značné problémy aj predajcom vozidiel, keďže sa kontrola originality nevykonáva na počkanie. Máme za to, že kontrola originality je pri vývoze nového vozidla zbytočná, keďže nové vozidlo nemôže byť upravené nijakým spôsobom. V prípade starších vozidiel kontrola originality taktiež značne komplikuje proces odpredaja vozidla. Kupujúci zo zahraničia totiž nemôže s kúpeným vozidlom odísť do zahraničia, ale čaká ho zdržanie v podobe kontroly originality.

Výpis z hlasovania k prvému návrhu si môžete pozrieť tu.
Výpis z hlasovania k druhému návrhu si môžete pozrieť tu.

https://www.youtube.com/watch?v=UVU6dbJFqNw