Preskočiť na obsah Preskočiť na ľavý panel Preskočiť na pravý panel Preskočiť na pätičku

Spišský hrad – stretnutie členov a sympatizantov strany ĽS Naše Slovensko dňa 4.7.2021

Spišský hrad – stretnutie členov a sympatizantov strany ĽS Naše Slovensko dňa 4.7.2021

V našej oblastnej organizácii ĽS Naše Slovensko – Spišská Nová Ves, Levoča, Gelnica sme sa rozhodli, že využijeme prvý júlový víkend na návštevu najväčšieho hradu v strednej Európe, Spišského hradu. Dominantu nášho regiónu sme chceli ukázať hlavne tým, ktorí na tomto hrade ešte neboli. Naša pozvánka bola určená všetkým členom, sympatizantom a taktiež širokej verejnosti. V tieto prázdninové dni sa na hrade konajú rôzne zaujímavé sprievodné akcie, ktoré upútajú pozornosť návštevníkov hradu. Dozvedia sa nielen zaujímavosti z histórie hradu, ale aj rôzne legendy a povesti, ktoré históriu hradu sprevádzajú.

Pre veľký záujem o návštevu hradu zo strany verejnosti sme sa rozhodli hrad navštíviť hneď z rána, no bolo to aj z dôvodu vysokých denných teplôt. Pri obhliadke hradu a hradných nádvorí sme sa dozvedeli veľa informácií o histórii hradu, pozreli sme si bojové štýly, nástroje a zbrane, ktorými sa v dávnych dobách pri obrane hradu bojovalo. Tieto ukážky prezentovala skupina historického šermu zo Spišskej Novej Vsi. Páni v dobových kostýmoch zasa porozprávali deťom rôzne príbehy, legendy a povesti, ktoré sa v dávnych dobách stali. Prehliadku sme ukončili návštevou hradnej veže s prekrásnym výhľadom na celý hrad a okolitú prírodnú scenériu.

Po prehliadke sme sa presunuli do Spišského Podhradia. V priestoroch baru u Janky Hanigovskej, našej členky, sme si pochutnali na kotlíkovom guláši. Pre deti boli pripravené hry. S priebehom a družnou atmosférou podujatia bol spokojný každý zo zúčastnených.

Za spoluprácu chcem poďakovať aktívnym členom ĽS Naše Slovensko zo Spiša, našim sympatizantom a hosťujúcim členom z oblastí Košice a Prešov, ktorí sa akcie zúčastnili.

Viliam Púček
predseda oblastnej organizácie
ĽS Naše Slovensko
Gelnica, Levoča, Spišská Nová Ves