Preskočiť na obsah Preskočiť na ľavý panel Preskočiť na pravý panel Preskočiť na pätičku

Kollárov návrh na výstavbu bytov reálne nepostaví ani jeden byt

Kollárov návrh na výstavbu bytov reálne nepostaví ani jeden byt

Rok a pol po voľbách sa konečne do parlamentu dostal sľubovaný návrh na výstavbu nájomného bývania od hnutia Sme rodina. Tento návrh sľubuje výstavbu 100 tisíc bytov do roku 2030, no po našej analýze sa reálne nepostaví ani jeden byt.

Tento návrh nijakým spôsobom nerieši štátnu výstavbu, ako to navrhuje ĽS Naše Slovensko a ako to na Slovensku dlhé roky fungovalo, ale hľadá možnosti v komerčnom prostredí. Má sa zriadiť nejaký špeciálny fond, do ktorého vstúpia súkromní investori, teda nie štát, a z tohto fondu sa majú odkúpiť bytovky, ktoré postaví súkromný developer, teda zase nie štát. Sme rodina navrhuje pre štát jedinú rolu, a to že bude týmto investorom garantovať o 30 – 50 % nižší zisk (tzv. regulované nájomné) ako v komerčnom prostredí. Tento návrh nijakým spôsobom nerieši zastaraný stavený zákon, kvôli ktorému sa výstavby naťahujú o niekoľko rokov a hlavne, nijakým spôsobom nerieši súčasnú situáciu v stavebnom priemysle, ktorý už dnes nedokáže uspokojovať a reagovať na vysoký dopyt.

Nový dopyt po nových bytoch spôsobí v stavebníctve iba ďalšiu krízu, ďalšie predlžovanie termínov dostavby a nervozitu u občanov čakajúcich na svoje vysnívané bývanie. Ako konštruktívna opozícia však urobíme všetko preto, aby sme len nekritizovali, ale aby sme navrhli vylepšovacie návrhy, ktoré budú môcť viesť k zreálneniu výstavby štátnych bytov. Preto sme prijali pozvanie do pracovnej skupiny, ktorá sa aktívne bude týmto návrhom zaoberať.