Preskočiť na obsah Preskočiť na ľavý panel Preskočiť na pravý panel Preskočiť na pätičku

4. ročník jednodňového výletu pre deti zo sociálne znevýhodnených a mnohopočetných rodín

4. ročník jednodňového výletu pre deti zo sociálne znevýhodnených a mnohopočetných rodín

Aj tento rok zorganizoval Pavol Lazar, oblastný predseda ĽS Naše Slovensko pre okresy Žilina a Bytča, jednodňový výlet pre deti z mnohopočetných a sociálne znevýhodnených rodín. K nim sa napokon pripojilo aj niekoľko detí prítomných usporiadateľov. V sobotu 21.08. sme si pre ne vyhradili celý deň. Okrem turistiky, krátkej prehliadky kaštieľa, otužovania, malej rekonštrukcie turistického prístrešku a súťaží sa deti zoznámili aj s protipožiarnou technikou, ktorú si mali príležitosť aj osobne vyskúšať.

Po rannom stretnutí v obci Krasňany sme deťom rozdali vody, sladké pečivo, sladkosť a ovocie, aby sme o pár minút mohli plní síl stúpať strmým kopcom na vyhliadku nachádzajúcu sa na rozmedzí obcí Krasňany a Dolná Tižina. Po jeho zdolaní sa nám naskytol nádherný pohľad na prírodnú scenériu vstupu do Terchovskej doliny vrátane pohorí obopínajúcich severovýchodnú časť mesta Žilina. Po krátkom odpočinku sme otestovali ozvenu hôr spoločným pokrikom „Jááánooošíííík“, čo, samozrejme, deťom prinieslo veľkú zábavu. Po zostupe sme sa vrátili k zaparkovaným autám a doplnili prázdne fľaše úžasnou domácou citronádou (recept už ostane nezverejniteľným tajomstvom), ktorej takmer 20 litrov postačilo na celé dopoludnie. Vychádzkovým krokom sme sa presunuli pred dolinu Kúr, kde bolo pre deti na trávnatej ploche pripravené prekvapenie.

Dobrovoľní hasiči z obce Varín už čakali pripravení aj s rozloženou technikou a dvomi výjazdovými autami, aby ich mohli deťom odprezentovať. Veliteľ, strojníci vozidiel a ďalší členovia postupne oboznámili deti so základmi protipožiarnych útokov, ochranou nehnuteľného majetku pred požiarom a záchranou ľudských životov. Najväčšiu radosť a zábavu však priniesli názorné ukážky pripútania a prenosu fiktívne zranenej osoby, no najmä možnosť vyskúšať si „hasenie“ prúdnicou priamo zo zásahového vozidla, či pospájaných ukážkových hadíc typov B až D. Veľkú radosť však priniesli požiarnici aj Pavlovi Lazarovi, ktorý zvíťazil nad jedným z prítomných hasičov v krátkej súťaži rýchlosti oblečenia sa do protipožiarneho ochranného odevu. Aj napriek tomu, že sa mu to podarilo len vďaka tomu, že si ho navliekol priamo na svoje civilné šatstvo, svojím jasaním ihneď zapadol do detského kolektívu. Krátke spustenie výstražného signalizačného zariadenia vozidiel na rozlúčku deti odmenili ďakovným potleskom a mávaním smerom k vzďaľujúcej sa technike.

Po presune k autám a doplnení pitného režimu na nás čakala krátka prehliadka kaštieľa Krasňany, kde v plnom prúde prebiehali prípravy na svadobnú hostinu. Kaštieľ bol postavený v 15. storočí a dlho patril starej a významnej šľachtickej rodine Pongráczovcov, ktorí ho neskôr prestavali na renesančný kaštieľ. Po požiari boli počas rekonštrukcie obe krídla prepojené spojovacím krídlom a neskôr bola k objektu pristavená kaplnka. Kaštieľ obklopovala vodná priekopa a vstupovalo sa doň cez padací most, ktorého pozostatky sú ešte aj dnes viditeľné. V súčasnosti je kaštieľ v súkromnom vlastníctve a je vychýreným a obľúbeným miestom na organizáciu svadieb, hostín a osláv s využitím gastronómie a s možnosťou ubytovania v krásnych apartmánoch. Žiaľ, pre nedostatok času deti mohli prejsť len hlavnou sálou, nádvorím a druhým krídlom objektu, kde sú vystavené rôzne zbrane a predmety historického charakteru. Pozornosť detských očí pútala predovšetkým zbierka rôznych dobových zbraní z celého sveta a krásny strop s ručne maľovanými obrazmi slovenských hradov a kaštieľov v divadelnej sále.

Po výdatnom obede v reštaurácii, ktorá je súčasťou komplexu autokempingu Varín, sme sa s deťmi opäť presunuli do doliny Kúr, kde sme sa utáborili. Deti zodpovedne vyzbierali všetky odpadky po turistoch, ktoré dehonestovali prírodu v blízkosti turistického prístrešku s posedením. Drevenú konštrukciu a lavice posedenia poctivo vybrúsili brúsnym papierom. Po ometení prachu a vyčistení ohniska sme sa deťmi vybrali do blízkeho potoka známeho svojou rezkou chladnou teplotou. Napokon, jeho prameň vyviera neďaleko blízkeho malého Kriváňa, ktorý sa nachádza v Malej Fatre obopínajúcej Terchovskú dolinu. Deti sa po otužovaní presunuli naspäť k ohnisku, kde už plápolal ohník pripravený na opečenie špekáčikov a slaniny. Po tom, ako sa všetci nasýtili, sa deti zapojili do športových súťaží pod vedením troch dospelých. Víťazi obdržali sladké odmeny. Zvyšní dospelí usporiadatelia využili tento čas a obrúsené drevo prístrešku a lavíc spevnili skrutkami a natreli lazúrou určenou na ochranu dreva pred počasím a UV žiarením.

Na záver odovzdal organizátor výletu všetkým deťom za účasť malé detské ruksaky vhodné na krátke výlety a v každom si deti mohli nájsť balenia skvelých suchých koláčikov, dobošky, sladké odmeny zo súťaží a jabĺčka.

Ako už pri týchto akciách býva prakticky zvykom, pri odchode do áut už dospelí ledva nohami prekladali, no deti plné zážitkov okolo nich veselo cupitali. 4. ročník jednodňového výletu sa naozaj vydaril. Deti okrem zážitkov, fyzickej námahy (turistika, súťaže), upevnenia vlastnej vôle, potlačenia strachu (prechod cez lávku, otužovanie) a získavania nových poznatkov (DHZ, kaštieľ) posilnili v sebe tímového ducha a spravili dobrý skutok pre spoločnosť svojím spolupodieľaním sa na malej rekonštrukcii turistického prístrešku. Čo viac si kto môže priať?

Poďakovania:

  • ĽS Naše Slovensko za finančné zastrešenie akcie.
  • Oblastnému predsedovi Pavlovi Lazarovi za naplánovanie programu a celkovú realizáciu výletu.
  • Dobrovoľnému hasičskému zboru Varín a ich veliteľovi Petrovi Zimenovi za ich bezodplatný skvelý prístup k deťom, profesionálne predstavenie techniky a ochotu. Už po prvom kontakte sa nepozastavovali nad tým, kto organizuje výlet, ale aký je jeho účel a pre koho je určený.
  • Správcovi kaštieľa Krasňany Karolovi Martinkovi za prehliadku kaštieľa aj napriek jeho obsadenosti a nevhodnému časovému priestoru.
  • Darcovi Branislavovi, ktorý venoval všetkým detským účastníkom nové ruksaky.
  • Slávke Čaplovičovej za dar balení koláčikov z jej cukrárne.
  • Predsedovi pozemkového a lesného spoločenstva Krasňany Štefanovi Grenčíkovi za ochotu vyjsť v ústrety pri zmene programu.
  • Na záver všetkým účastníkom výletu. Dospelým za ich trpezlivosť a ochotu, malým za ich súdržnosť, vďačnosť a skvelú atmosféru.

oblastná organizácia
Bytča, Žilina