Preskočiť na obsah Preskočiť na ľavý panel Preskočiť na pravý panel Preskočiť na pätičku

Pomáhame aj našim moravským susedom

Pomáhame aj našim moravským susedom

Po tom, ako sa Moravou prehnalo tornádo, ktoré prakticky zmietlo niekoľko obcí, sme sa rozhodli ihneď pomôcť. Na sobotňajšom stretnutí v Žiline sme si dohodli počet ľudí a termíny, kedy budeme môcť ísť fyzicky pomáhať ľuďom, ktorých postihol tento prírodný živel.

Spísali sme zoznam pracovného náradia a pomôcok, ktoré si vezmeme so sebou do dodávky a jedného osobného auta. Pre prípadné špeciálne požiadavky sme mohli osloviť priamo ĽS Naše Slovensko, ktorá nám na piatkovom stretnutí oblastných predsedov prisľúbila podporu. Tieto požiadavky som mal zosumarizovať a predostrieť strane pri dojednávaní už konkrétnej pomoci s konkrétnymi koordinátormi.

Krízový štáb pripomínal svojim riadením vládu SR, o čom svedčili aj mnohé výpovede miestnych.

Ani po trojdňových snahách, niekoľkých telefonátoch a mailoch na horúce linky krízového štábu, cez kontaktovanie starostov postihnutých obcí až po sekretariát KOPISu (už som naozaj obvolával všetky prístupné kontakty) sa mi so žiadnym z koordinátorov nepodarilo dohodnúť konkrétnu dobrovoľnú brigádu. A tak som sa po upozornení našimi priaznivcami zo Žiliny oboznámil so situáciou klientov zariadenia S – centrum Hodonín, ktorým tornádo doslova vymietlo ubytovacie zariadenie aj s osobnými vecami. Seniorov evakuovali bezprostredne po tornáde, ktoré zásadne poškodilo budovu a spôsobilo klientom aj personálu mnohé zranenia. Dôchodcovia opúšťali budovu bez svojich osobných vecí, mnohí len v spodnej bielizni či v županoch. Po núdzovom ubytovaní v hoteli Krystal boli presunutí do domova seniorov v meste Břeclav.

Aj preto sme po komunikácii s vedúcou sociálneho úseku, pani Mgr. Baťkovou z Domova seniorů Břeclav, zrealizovali v našej oblasti zbierku šatstva ako aj finančnú zbierku na nákup bavlnených ponožiek, kvalitných bavlnených tričiek, uterákov či vlhčených obrúskov pre dennú potrebu klientov.

Zbierka trvala len dva dni, no vyzbieralo sa vyše 200 €, viac než 30 vriec šatstva a veľké množstvo malých osobných vecí dennej potreby (LCD TV, sety pohárov, rádiá, kanvice, peňaženky, papučky a mnoho iného), ktoré sme spoločne s pracovníkmi domova seniorov pretriedili a zrevidovali podľa ich požiadaviek. Všetci sa potešili aj takmer 70 balíčkom suchých koláčikov ku kávičke alebo čaju.

Naša prítomnosť v domove seniorov vykúzlila úsmevy vďaky zvedavých klientov, ktorí zároveň ostali prekvapení, že s takýmito podarúnkami dorazili Slováci zo Žiliny. Nik nemal problém s tým, aká sme strana, prečo sme vyhlásili verejnú zbierku, a ani im nenapadlo, či od nich na oplátku nebudeme niečo požadovať, ako sa to občas stáva pri pomoci realizovanej na Slovensku. Do zbierky sa zapojili aj ľudia, ktorí nie sú voličmi našej strany, a ja v tom nevidím nijaký problém. Pomáhať si v núdzi by malo byť prakticky našou občianskou povinnosťou zdedenou po predchádzajúcich generáciách našich starých otcov a mám.

Všetkým, ktorí akokoľvek pomohli, ďakujem. Za pomoc s organizáciou najmä Máriovi Holečkovi, Anne Hanuliakovej a Monike Klekerovej. Za príspevky do finančnej zbierky ďakujem predovšetkým Miroslavovi Madarasovi, Pavlovi Chovancovi, Petrovi Kušnírovi, Antonovi Zelenému, Oľge Chabadovej, Milanovi Sekáčovi a Janke Badúrovej.

Pavol Lazar
oblastný predseda ĽS Naše Slovensko
pre okresy Žilina a Bytča