Preskočiť na obsah Preskočiť na ľavý panel Preskočiť na pravý panel Preskočiť na pätičku

Výlet na bicykloch po Nitre a okolí

Výlet na bicykloch po Nitre a okolí

V tento deň sme sa rozhodli pre výlet na bicykloch po Nitre a jej okolí. Príjemné slnečné lúče a dobrá nálada nás sprevádzali po celý čas. Nezáležalo na tom, akým bicyklom a akým tempom sme išli, dôležité bolo, že aktívne trávime čas na čerstvom vzduchu. Najviac si tento výlet užívali deti – bicykle sú totiž neodmysliteľnou súčasťou detstva, na ktoré si aj Vy určite veľmi radi zaspomínate.

Počas oddychu sme sa detí pýtali, či vedia, kto a kedy zostrojil bicykel. Deti hádali, ale neuhádli, tak sme im to nakoniec prezradili.

Vynálezcu bicykla dnes nevieme určiť jednoznačne. Jeho predchodcom bol totiž „velocipéd“, ktorého vznik sa datuje už od roku 1790. Najpravdepodobnejším vynálezcom bicykla bol nemecký barón Karl von Drais, ktorý na svojom stroji jazdil od roku 1816. Nebol to však bicykel v podobe, v akej ho poznáme dnes. Išlo o stroj, ktorý fungoval na princípe odrážania sa nohami od zeme. Pedálový mechanizmus na bicykel pridal v roku 1840 škótsky kováč Kirkpatrick MacMillan a tým sa s von Draisom delí o autorské zásluhy.

Slnečné dni tak môžeme tráviť bicyklovaním práve vďaka týmto významným pánom. Keď deti zistili, že bicykel je na svete už viac ako 200 rokov, ani sa im nechcelo veriť.

Ak nás niekedy v budúcnosti stretnete, pokojne sa k nám pridajte. Budeme len radi.