Preskočiť na obsah Preskočiť na ľavý panel Preskočiť na pravý panel Preskočiť na pätičku

Príčina problému v Kozárovciach a čo nás čaká v budúcnosti

Príčina problému v Kozárovciach a čo nás čaká v budúcnosti

Je potrebné byť k sebe už od začiatku úprimný. Problém v Kozárovciach je skutočný, narastá a bude sa len zhoršovať. Tento problém nevznikol dnes, ani včera, či minulý týždeň, kompetentní pred ním totiž zatvárajú oči už viac ako desať rokov.

Osada sa rozrastá popri štátnej ceste č. 76 medzi obcou Kozárovce a mestom Tlmače. Osadníci na seba upozornili už v roku 2010, keď 1. januára v priebehu pol hodiny donútili spomaliť tri osobné motorové vozidlá, do ktorých následne hádzali sklenené fľaše, kamene, tehly, ale aj napríklad sekeru. V tom čase išlo o 150 ožratých osadníkov. Vodiči, ktorí svoje značne poškodené vozidlá odstavili asi pol kilometra za osadou sa pri príchode privolanej policajnej hliadky dozvedeli len toľko, že cigáni z osady sa takýmto spôsobom zabávajú každý rok a že tadiaľ radšej vodiči nemali jazdiť. Policajti poškodeným tiež oznámili, že ak nedokážu identifikovať konkrétneho páchateľa, ktorý im hodením niektorého z predmetov poškodil karosériu vozidla alebo rozbil okno, je zbytočné sa vo veci o čokoľvek snažiť.

Toto je príčinou problému. Situácia sa nerieši, nikto si nevie, alebo skôr nechce dať rady s tými, čo útočili. Toto a tiež mnoho iných vecí sa v osade deje dlhšie ako len od roku 2010.

https://youtu.be/OEJOb9LXsLQ

Nuž, a teraz sa zamyslime: pred pár dňami, v roku 2021, dvanásťroční osadníci napadli a obťažovali školáčky zo štvrtej triedy. Sú to presne tí mladí osadníci, ktorí vyrastali vo vedomí, že za svoje skutky sú nepostihnuteľní. Teraz si to tak mohli vyskúšať v praxi. Ak za ich skutok nepríde trest, o pár rokov budú prepadávať a znásilňovať! Bude sa potom riešiť problém tým, že ich zavrú na pár rokov do väzenia? Až keď zničia život nejakej slušnej rodine?

Spravodlivosť musí platiť pre všetkých rovnako – to je náš cieľ. To je to, o čo nám ide. Riešime problémy hneď a nie až keď nám prerastú cez hlavu. Nielen v Kozárovciach, ale na celom našom milovanom Slovensku.

Marcel Urban
zástupca výkonného podpredsedu
ĽS Naše Slovensko