Preskočiť na obsah Preskočiť na ľavý panel Preskočiť na pravý panel Preskočiť na pätičku

Osadníci opäť útočili! Zastali sme sa ľudí v Rudňanoch

Osadníci opäť útočili! Zastali sme sa ľudí v Rudňanoch

Už v roku 2010 sa obec Rudňany v okrese Spišská Nová Ves stala známou kvôli brutálnym útokom osadníkov na slušných obyvateľov obce. Za jedenásť rokov sa vymenili štyri vlády, ale pre ľudí v Rudňanoch sa nič nezmenilo. Spolu s počtom agresívnych osadníkov, rastie aj peklo v ich životoch.

ňa 16. apríla 2021 sa v Rudňanoch uskutočnil ďalší brutálny útok osadníkov na slušných ľudí. Skupina pätnástich osadníkov vo veku 16 až 23 rokov napadla dve ženy. A dôvod? Ženy sa prišli opýtať tejto skupinky útočníkov, prečo napádajú ich deti vo veku približne 10 rokov. Osadníci im však priestor na otázky nenechali a okamžite na ženy zaútočili. Staršiu zo žien kopli do tváre, zhodili na zem, kde ju ďalej kopali. Našťastie sa jej však podarilo z miesta útoku utiecť a zamknúť sa do bytu. Následne na to sa do tohto bytu prišla skryť aj jej mladšia sestra, ktorú osadníci za vlasy stiahli zo schodov v bytovke. Útočníci následne vtrhli aj do bytu, v ktorom sa ženy skrývali. So slovami: „Tu je policajné komando, vás pozabíjame, vás porežeme.“ na byte vykopli vchodové dvere. Mladšiu zo žien asociáli hodili do sklenených dverí v kuchyni a následne na ňu sklenenými črepinami útočili.

Ženy volali na políciu šesť alebo sedemkrát. Na miesto dorazili štyri policajné autá, z ktorých vystúpili len dvaja policajti, ostatní zostali sedieť v autách. Vyhrážky útočníkov pokračovali aj po príchode polície. Polícia nijako nezasiahla, dokonca útočníkov ani nelegitimovala.

Ženy skončili na urgentnom príjme. Policajti konanie útočníkov zľahčovali a trestné oznámenie prijali až po šiestich hodinách presviedčania. Mladšej žene povedal policajt nasledovné slová: „Keď mi pätnásť Cigánov povie, že ty si zaútočila prvá, komu mám veriť?“ Toto absurdné vyjadrenie policajta skutočne nepotrebuje komentár.

Osud napadnutých žien nás nenechal ľahostajných. Situáciu sme prišli preveriť priamo na miesto brutálneho útoku v obci Rudňany. Tí, ktorí nikdy nežili v blízkosti neprispôsobivých osadníkov, nemôžu pochopiť, v akých otrasných životných podmienkach slušní ľudia v blízkosti niektorých osád žijú. Úlohou polície je týchto ľudí za každú cenu chrániť a pomocou hliadkovej činnosti sa účinne podieľať na prevencii pred páchaním kriminality všetkých druhov.

Žiaľ, v tomto konkrétnom prípade polícia absolútne nekonala a útok, ktorého následkom bolo zranenie dvoch žien, neoprávnený vstup do bytu, jeho zničenie a vyhrážanie sa viacerým osobám priamo pred očami policajtov, nijako neriešila. Preto sme podali kvalifikované trestné oznámenie na príslušníkov OO PZ Markušovce. Prípad budeme naďalej pozorne sledovať.